U Engleskoj osuđeno šestero nacista, jedan se zove Daniel Bogunović

Foto: West Midlands Police (Adam Thomas, Claudia Patatas, Daniel Bogunović)

ŠESTERO engleskih neonacista osuđeno je na višegodišnje zatvorske kazne zbog pripadnosti zabranjenoj ekstremno desnoj terorističkoj organizaciji Nacionalna akcija.

Među njima su posebnu pozornost britanske javnosti privukli Adam Thomas (22) i Claudia Patatas (38), par iz Banburyja koji je svom djetetu dao srednje ime Adolf iz divljenja prema Adolfu Hitleru.

Thomas je osuđen na šest godina i šest mjeseci zatvora, a Patatas na pet godina. Sudac je pri izricanju kazne istaknuo da njih dvoje imaju "dugu povijest nasilnih rasističkih uvjerenja", prenosi BBC.

Daniel Bogunović "predani lider Nacionalne akcije"

Idući iz grupe neonacista je Daniel Bogunović (27) iz Leicestera, koji je osuđen na šest godina i četiri mjeseca. Bogunovića, za kojeg se može pretpostaviti da vuče porijeklo iz ovih krajeva, tužitelji su opisali kao "predanog lidera Nacionalne akcije, propagandista i stratega".

Bogunović je na društvenim mrežama komunicirao s drugim članovima Nacionalne akcije i pri tome koristio nadimak "dsdegrelle", što je očita referenca na poznatog belgijskog nacista Leona Degrellea, koji je bio član SS-a u Drugom svjetskom ratu.

Na fotografiji: Joel Wilmore, Darren Fletcher, Nathan Pryke

Sudac: Njihovi ciljevi bili su srušiti demokraciju u ovoj zemlji i uspostaviti nacističku državu

Osim njih, osuđeni su Darren Fletcher (28) iz Wolverhamptona na pet godina, "šef osiguranja" grupe Nathan Pryke (27) iz Marcha, Cambridgeshire, na pet godina i pet mjeseci i "bankar i specijalist za cyber-sigurnost" Joel Wilmore (24) iz Stockporta na pet godina i deset mjeseci zatvora.

"Njihovi ciljevi i namjere bili su srušiti demokraciju u ovoj zemlji kroz ozbiljno nasilje i ubojstva i uspostaviti državu nacističkog tipa koja bi iskorijenila čitave sekcije države", rekao je sudac o Nacionalnoj akciji.

"Bili ste jednako ekstremni kao Thomas u svojim pogledima i djelima. Djelovali ste zajedno u svemu što ste mislili, govorili i činili, u davanju imena svom sinu i uznemirujućim fotografijama svog djeteta, okruženog simbolima nacizma i Ku Klux Klana", poručio je sudac osuđenoj Patatas, koja je porijeklom iz Portugala.

Kako je na sudu rečeno, Thomas se fotografirao s djetetom kojem je srednje ime Adolf, u opravi Ku Klux Klana, dok su se na drugoj on i Patatas fotografirali ispred nacističke zastave. Fletcher je također učio svoje dijete da pokazuje nacistički pozdrav i hvalio se time drugima.

Zagovarali "bijeli džihad"

Thomas je uz članstvo u terorističkoj organizaciji osuđen i za posjedovanje uputa za izradu bombe. U njegovom domu pronađene su i mačete, noževi i samostreli, od kojih je jedan držao odmah pored kolijevke djeteta.

Nacionalnu akciju osnovali su 2013. Ben Raymond (29) i Alex Davies (24) kao eksplicitno neonacističku organizaciju koja se protivi demokraciji. Britanske službe procjenjuju da grupa nikad nije imala više od stotinu članova.

Njihov član Zack Davies (25) osuđen je za pokušaj ubojstva indijskog zubara čekićem i mačetom. Nakon što je 2016. još jedan neonacist ubio parlamentarnu zastupnicu Jo Cox, Nacionalna akcija je na Twitteru napisala: "Samo još 649 zastupnika na redu. Bijeli džihad." Nedugo nakon toga je zabranjena kad su vlasti zaključile da se radi o terorističkoj organizaciji.

Pročitajte više