U europskim gradovima prosvjedi podrške Poljacima koji se bune zbog zabrane pobačaja

Foto: EPA

TISUĆE prosvjednika u gradovima diljem svijeta okupile su se u proteklih nekoliko dana kako bi dale podršku Poljacima koji se bune zbog nove sudske odredbe o dodatnoj zabrani pobačaja, piše Reuters.

Prosvjedi su se tako održali u Oslu, Londonu, Chicagu, Glasgowu, Bruxellesu i drugim gradovima gdje su se građani okupili ispred poljskih ambasada.a

Nakon što odredba bude stupila na snagu, abortus će biti zabranjen u slučaju malformacije fetusa te će jedino biti dozvoljen u slučaju silovanja, incesta i prijetnji zdravlju majke.

Građani Poljske prosvjeduju od 22. listopada

Otkako je sud u Poljskoj objavio svoju odluku 22. listopada, deseci tisuća Poljaka izašli su na ulice diljem zemlje. Prosvjednici krive nacionalističku vladu premijera Mateusza Morawieckog te Katoličku crkvu koja je u bliskim odnosima s vladajućom strankom Pravo i Pravda.

Prosvjedovalo se u Stockholmu, Oslu, Londonu, Rimu

Više od tisuću ljudi okupilo se u Stockholmu, u Oslu i Londonu ih je bilo nekoliko stotina, a u Rimu nekoliko desetaka. "Ne radi se o tome je li netko pobacio ili nije, nego o tome da svi diljem svijeta imaju pravo izbora", rekla je 32-godišnja Justyna Bober, koja je sudjelovala u organizaciji prosvjeda u Stockholmu.

Sutra se u Varšavi očekuje veliki prosvjed.

Pročitajte više