U Europu stiže ekstremni toplinski val, upozorenja i za Hrvatsku

Screenshot: Severe Weather Europe,DHMZ

U EUROPU stiže ekstremni toplinski val koji bi mogao oboriti rekorde za lipanj.

Ekstremne temperature pogodit će posebno zapadnu Europu, a Hrvatska će tek malo bolje proći.

U Europu dolazi toplinski val koji može biti smrtonosan, vrhunac u četvrtak

Prema najnovijim predviđanjima, dolazi vrlo intenzivan, rekordan i potencijalno smrtonosan toplinski val koji će pogoditi velik dio Europe, javlja Severe Weather. Najviše će pogoditi dijelove Španjolske i Francuske, gdje će temperature ići preko 40 stupnjeva Celzijevih.

Temperature preko 45 stupnjeva

Iznimno visoke temperature u Europu će stići s Iberije i zapadne Sahare. Vrućine će krenuti u utorak na sjeveru Španjolske, u Francuskoj te na sjeveru Italije. Temperature će rasti i u srijedu, a vrhunac toplinskog vala u Europi se očekuje u četvrtak. Temperature bi mjestimice u Španjolskoj i Francuskoj mogle narasti i do ekstremnih 46 stupnjeva.

Posljednji dan toplinskog vala u većini zemalja trebao bi biti petak, nakon čega bi nad Europom trebala početi djelovati hladna fronta.

Upozorenja za Hrvatsku

Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje za toplinske valove na području Hrvatske.

Prema njemu, u srijedu počinje umjerena opasnost od toplinskog vala u cijeloj Hrvatskoj, osim u istočnoj Slavoniji i Baranji, no to je tek najava onoga što slijedi.

Danas preko 30 stupnjeva, idućih dana i više

Kako piše HRT, najviša dnevna temperatura danas će ići preko 30 stupnjeva.

U središnjim krajevima pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Uz prolazno više oblaka nije isključena mogućnost kratkotrajne kiše ili ponekog pljuska. Poslijepodnevna temperatura oko 30 stupnjeva.

Malo kiše ili poneki pljusak moguć je i u gorskim krajevima, dok će na sjevernom Jadranu prevladavati sunčano. Vjetar će biti slab, uz obalu će ujutro puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, danju sjeverozapadnjak, osobito prema otvorenom. Bit će toplije uz najvišu temperaturu u gorju između 25 i 29, na Jadranu od 30 do 33.

Vruće će biti i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije uz temperaturu od 31 do 34, međutim i noć će biti topla, osobito na moru. Prevladavat će sunčano, ujutro uz slabu do umjerenu buru, danju sjeverozapadnjak, pa će more biti malo do umjereno valovito.

Na južnom Jadranu pretežno sunčano i vruće. Ujutro će uz obalu puhati bura, danju sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura od 21 do 24, a najviša dnevna od 30 do 33.

Vrhunac topline očekuje se u četvrtak, kada bi se temperatura mogla približiti i vrijednostima od 35 stupnjeva. U noći s četvrtka na petak postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove.

Od petka malo manje vruće. I na Jadranu će biti pretežno sunčano i vruće, uz temperaturu nerijetko oko 35 stupnjeva. I noći će biti tople i vrlo tople, što nekima zasigurno neće biti ugodno. Uz obalu će puhati slaba do umjerena bura, prema otvorenome moru sjeverozapadnjak.

Pročitajte više