U Federaciji BiH manje ubojstava a više trgovine drogom

SIGURNOSNO stanje na području Federacije Bosne i Hercegovine tijekom ove godine nije ni bolje ni lošije u odnosu na 2002. godinu iako je u četiri od deset županija zabilježen porast broja kaznenih djela.

Zaključak je to analize što ju je u ponedjeljak objavila Uprava policije federalnog Ministarstva unutarnjih poslova navodeći kako je za prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle smanjen broj teških kaznenih djela poput ubojstava.

Policija je uspjela rasvijetliliti čak 94 posto ubojstava počinjenih u Federaciji BiH u prvih šest mjeseci 2003. godine.

Policijska analiza pokazala je kako je istodobno povećan broj kaznenih djela na području Tuzlanske, Unsko-sanske, Hercegovačko-neretvanske te Posavske županije.

To se od odnosi prije svega na trgovinu drogama jer je ove godine u Federaciji BiH registrirano čak 76 posto više slučajeva proizvodnje i trgovine narkoticima u odnosu na 2002. godinu.

Uprava policije federalnog MUP-a cijeni kako se temeljem analize ovih podataka može zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti zadovoljavajuće no istodobno apelira na poduzimanje i drugih mjera osim represevnih ne bi li se takav trend održao.

Federalna se policija za sada nije bavila analizom stanja nakon serije izgreda i bombaških napada koji su se zbili na području Sarajeva.

Najdrastičniji su primjeri prošlotjednog incidenta kada je eksplozivna naprava oštetila dva automobila u sarajevskom naselju Stup pretežito nastanjem Hrvatima dok je nakon toga napadnuta kuća direktora Sarajevske pivare Hilme Selimovića.

Pretpostavlja se kako je taj napad izveden ručnim raketnim bacačem a sarajevski mediji kritički raspoloženi prema vladajućoj koliciji u BiH špekulirali su kako je Selimović bio metom reketaša iz kriminalnog podzemlja povezanih s nacionalim strankama.

Lokalna policija još uvijek provodi istragu a komesar MUP-a Sarajevske županije Himzo Selimović izjavio je kako za sada ne može potvrditi povezanost ovih napada.

Ovi su izgredi međutim potaknuli žestoke političke rasprave i pokrenuli seriju optužbi između vladajućih nacionalnih stranaka i oporbe predvođene Socijaldemokratskom partijom (SDP).

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija je u intervjuu kojega je u ponedjeljak objavilo sarajevsko "Oslobođenje" izravno optužio vladajuće stranke da svojim postupcima potiču nasilje i netoleranciju ne bi li pogoršano sigurnosno stanje iskoristili za uklanjanje visokih policijskih dužnosnika koji su izvan njihova nadzora.

Potpredsjednica Stranke demokratske akcije (SDA) Seada Palavrić

istobno je za "Jutarnje novine" kazala kako se prošlotjedni izgredi nisu zbili slučajno.

Ona je izravno optužila oporbu da potiče stvaranje kaosa u zemlji ne bi li tako prisilila vlasti na održavanje izvanrednih parlamentarnih izbora.

Pročitajte više