U Francuskim Alpama uhićen treći najbogatiji Ukrajinac

UKRAJINSKI poduzetnik i bivši zastupnik osumnjičen za pronevjeru više od 100 milijuna dolara uhićen je u luksuznom skijalištu u Francuskim Alpama, izvijestile su ukrajinske vlasti.

Francuska policija uhitila je Konstantina Ževaga jučer u hotelu u Courchevelu na temelju međunarodne tjeralice, objavio je ukrajinski Državni ured za istrage. Rekli su je da je Ževago u srijedu imao zakazano pojavljivanje pred sudom u Chamberyju kao prvi korak prema konačnom izručenju.

Ured tužitelja Chamberyja potvrdio je uhićenje i rekao da će se Ževago pojaviti na sudu u srijedu ili četvrtak u prvoj fazi procesa zahtjeva za izručenje. Tužiteljstvo čeka dokumente iz Ukrajine i ne želi dalje komentirati slučaj.

Dio bloka Julije Timošenko

Ževago je bivši izvršni direktor rudarske tvrtke Ferrexpo, koja je među najvećim svjetskim izvoznicima peleta željezne rude i imala je operativnu bazu u središnjoj Ukrajini, i služio je u ukrajinskom parlamentu od 1998. do 2019., prvenstveno kao nezavisni zastupnik.

U 2019. godini ukrajinske vlasti pokrenule su kazneni postupak optužujući njega i druge visoke menadžere banke Finance & Credit za zajedničku pronevjeru više od 100 milijuna dolara. Istražni ured je rekao da su naštetili "interesima države i štediša banke".

Ukrajina je nalog za uhićenje Ževaga izdala 2019., a međunarodna tjeralica uslijedila je 2021. Njegova imovina, imovina tvrtke povezane s njim i druga imovina u Ukrajini su zaplijenjeni. Unatoč tome, Ževago je prošle godine proglašen trećim najbogatijim čovjekom u Ukrajini, a časopis Forbes ga je označio i kao najmlađeg milijardera u Europi. Bio je i dio političke grupacije okupljene oko Julije Timošenko.

Pročitajte više