U Frankfurtu otvorena izložba o Goetheu

U FRANFUTSKOM Muzeju Johanna Wolfganga Goethea u nedjelju je otvorena spomen izložba pod nazivom: ´Skupocjeni ostaci Uspomene na Goethea i njegovu obitelj´.

Postav izložbe čini oko 120 predmeta iz razdoblja građanskog društva 18. stoljeća u kojemu je Goethe živio i stvarao. Posjetitelji mogu razgledati sve - od uvojaka, preko dječjih cipela, tintarnica, maramica do šalica za čaj, do kutijica za čačkalice od slonove kosti koje su pripadale Goetheovoj majci.

Na izložbi se može vidjeti i ´kazalište lutaka´, koje se veoma dojmilo četverogodišnjega Goethea i koje je poticalo njegovu poetsku maštu.

Drvena tintarnica i više stranica rukopisa i rukom pisanih pjesama i danas zrače aurom pjesnika.

Među izloženim predmetima ima i pravih rijetkosti, primjerice, noćna kapa s uzorkom lovorova lista koju je majka ispleta svom sinu u Weimaru.

Privatni predmeti pjesnika štovani su u 18. i 19. stoljeću kao relikvije i prenošeni s generacije na generaciju. I sam je Goethe za života štovan. Među prvim pristašama Goetheova kulta bila je i njegova majka: nakon što je napusto rodnu kuću u Frankfurtu, ona je u svojom primaćoj sobi držala sve predmete koje su je sjećale na njega i s ponosom ih pokazivala svojim brojnim posjetiteljima.

Izložbu su realizirali Slobodna njemačka zaklada i Zaklada Adolf i Luisa Haeuser, u čijem se fundusu i nalaze izloženi predmeti. Premda je zbirka od 1863. godine neprestano povećavana, spomen-predmeti na Goethea nisu sve dosad bili dostupni javnosti.

Izložba će biti otvorena do 2. veljače 2003. godine.

Pročitajte više