U Gabonu zarobljena posada zrakoplova iz BiH među kojima je i hrvatski državljanin

ŠEST članova posade zrakoplova u vlasništvu privatne tvrtke Arnoro iz Bosne i Hercegovine, među kojima je i jedan hrvatski državljanin, zarobljeno je u Gabonu, izvijestila je u srijedu bosanskohercegovačka državna televizija BHT 1.

Prema navodima tog izvora, tri državljanina BiH, dvoje Makedonaca i jedan hrvatski državljanin, članovi su posade putničkog zrakoplova koji je zračni prijevoznik Arnoro sa sjedištem u Sarajevu iznajmio tvrtki Air Max Gabon.

Hrvatski državljanin Aleksandar Zović jedan je od šest članova posade zrakoplova bosanskohercegovačke privatne tvrtke Arnoro koji su u nekoj vrsti zarobljeništva u Gabonu, izjavio je u srijedu dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova BiH Nedžad Mirica.

U izjavi koju je kasno navečer prenijela televizija BHT 1, Mirica je kazao kako je o cijelom slučaju informirano i Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske.

Konzularni odjel Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske, kako je potvrđeno iz Ureda glasnogovornika MVP RH, dobio je obavijest iz Ministarstva vanjskih poslova BiH o tome da je u Gabonu u Libervilleu među zarobljenim članovima posade zrakoplova i jedan hrvatski državljanin.

MVP RH obavijestio je u utorak o tome veleposlanstvo u Parizu, koje je nadležno za Gabon, te veleposlanstva u Kairu i Pretoriji. MVP RH zatražio je službenu potvrdu te obavijesti kao i objašnjenje o tome što se dogodilo, potvrđeno je iz Ureda glasnogovornika MVP RH.


Ministarstvo vanjskih poslova BiH informirano je o ovom događaju i odmah su poduzete mjere ne bi li se nastali problemi rješili. S obzirom da BiH i Gabon nemaju uspostavljene diplomatske odnose, posredovanje je preuzelo velepolanstvo Njemačke u toj zemlji.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH objavljeno je kako se za sada pokušava utvrditi pod kojim se okolnostima zrakoplov Arnora uopće našao u Gabonu i je li rječ o zakonitim poslovima.

Kapetan Arnorove letjelice, makedonski državljanin Kiril Kaevski, javljajući se uživo za BHT 1 u srijedu navečer, potvrdio je kako su članovima posade nekoliko sati ranije vraćene putovnice no istaknuo je kako još nisu u prilici razmišljati o napuštanju Gabona.

Prema njegovim navodima, posada zrakoplova prisiljena je letjeti na rizičnim linijama unutar te države.

Zoran Vučković, direktor Arnora, inače registriranog u Jajcu, objasnio je kako je njihov jedini zrakoplov bio iznajmljen tvrtki Air Max Gabon čije je sjedište navodno u Kanadi.

Letjelica je bila u najmu od prosinca 2004. godine no bez redovitog plaćanja pa je Arnoro pokušao prekinuti ugovor što bi mogao biti i razlog sadašnjih problema s kojima se suočila posada zrakoplova u Gabonu.

Pročitajte više