U Galeriji SC-a otvorena izložba Josipa Jekovića

Slikar Josip Jerković predstavio se večeras publici uljima na platnu u galeriji Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

Izloženo je devet radova nastalih u prošle dvije godine.

Riječ je o apstraktnu slikarstvu, a kako je objasnio pisac predgovora u katalogu Vanja Babić, Jerkovićevi radovi progovaraju o snažnoj duhovnosti.

Tako, nastavio je Babić, pogleda li se izložba kao cjelina, niz od četrnaest akromatskih slika u rasponu od apsolutno bijele pa sve do potpuno crne, moglo bi predstavljati postaje Križnoga puta, lik Krista na križu što se jasno nazire u kolopletu trakastih oblika simbolizira njegovu sveprisutnost, a plava boja koja dominira na nekim radovima simbolizira Duha Svetoga.

Babić je ocijenio kako bi se izložba barem u većem dijelu mogla okarakterizirati kao "začudna manifestacija i svojevrsna inauguracija spiritualnog op-arta, do sada rijetko ili čak nikada viđenog u hrvatskom suvremenom slikarstvu".

Josip Jerković rođen je 1966. Slikarstvo je diplomirao 1989. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na nekoliko samostalnih, te više skupnih izložaba u zemlji.

Izložba je otvorena do 14. studenoga.

(Hina) sdju mć

Pročitajte više