U Grčkoj u šumskim požarima izgorjela 41 osoba

GRČKI premijer Kostas Karamanlis je "neopisivom tragedijom" opisao jezivo otkriće spasilačkih službi koje su nakon serije šumskih požara na jugu Peloponeza pronašli na desetine pougljenih tijela.

U većini slučajeva je riječ o nesretnim stanovnicima koji su bezuspješno u svojim automobilima pokušali pobjeći od požara koji se širio nevjerojatnom brzinom.

U gradu Zahero na zapadu Peloponeza se jedan uspaničeni vozač zaletio u vatrogasna kola te tako blokirao malu seosku cestu, izazvavši zastoj i osudivši sebe i mnoge druge na stravičnu smrt. Oko samog grada Zahero je pronađeno najmanje 30 leševa, što na cestama što iz kuća u okolnim selima iz kojih stanovnici nisu mogli bježati.

U gradu Aeropolis na jugu Peloponeza, poluotoka kojeg grčki tisak odnedavno naziva "krematorijem", pronađeno je šest leševa.

Ukupan broj mrtvih se do danas u podne popeo na 41.

Visoke temperature, dugotrajna suša i snažni vjetrovi su doprinijeli da preko 170 požara koji haraju Grčkom potpuno iscrpe vatrogasnu službu, koja se s nacionalnom katastrofom ne može nositi ni uz pomoć vojske. Snažan vjetar je također često spriječavao korištenje aviona za gašenje požara.

Premijer Karamanlis je posjetio opožareno područje, dok njegovu vladu tisak i javnost mjesec dana prije parlamentarnih izbora sve više drže odgovornom za tragediju.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više