U grčkom jezeru Koronia pronađene stotine uginulih ptica

TRUPLA nekoliko stotina ptica, među kojima pelikana, galebova, morskih lastavica i pataka, pronađena su ovih dana u jezeru Koronia, nedaleko od Soluna (na sjeveru Grčke), 520 kilometara od Atene, doznaje se u četvrtak iz više izvora.

"Trenutačno brojimo trupla ptica koje pripadaju petnaesterim različitim vrstama i među kojima su mnoge selice", kazao je za AFP Xenofon Kappas, službeni predstavnik grčkog ornitološkog društva (EOE).

Kako navodi EOE, provest će se obdukcija kako bi se utvrdili uzroci "te velike ekološke katastrofe".

Grčka novinska agencija (ANA) javlja da je broj uginulih ptica dostigao tri tisuće. Stručnjaci su zaključili da je zadnjih mjeseci u jezeru pronađeno više od deset tisuća mrtvih ptica.

Jezero Koronia jedan je od 27 grčkih parkova prirode koji ulaze u mrežu Natura 2000. i jedan od deset ekoloških parkova u zemlji koji je zaštićen međunarodnim ugovorom Ramsar.

"Problemi s onečišćenjem postojali su u Koroniji već niz godina, ali zbog čestih kiša lani nije bilo osobitih problema. Sada očekujemo rezultate ispitivanja kako bi se utvrdili točni uzroci katastrofe", dodao je Kappas.

Pročitajte više