KORONAVIRUS U SVIJETU

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu rekordan broj novozaraženih

Foto: EPA

U KANTONU sa sjedištem u Mostaru danas je zabilježen rekordan 101 novi slučaj zaraze koronavirusom, a ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Ante Kvesić upozorio je kako prijeti kolaps zdravstvenog sustava ako se nastavi porast broja pozitivnih slučajeva.

Prema izvještaju Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije, u posljednja 24 sata od testiranih 713 uzoraka pozitivan je bio 101.

Najviše ih je u Mostaru

Najviše zaraženih zabilježeno je u Mostaru, 68, još je 14 iz Jablanice, po osam iz Čitluka i Konjica te po jedna osoba iz Čapljine, Stoca i Prozor-Rame.

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na bolničkom liječenju trenutno su 34 bolesnika, od kojih je pet spojeno na respirator, dok ih je pet na potpori kisikom. Sanitarni inspektori izdali su novih 136 rješenja o samoizoliranju i izoliranju.

Kvesić: Znate da ja jako rijetko izlazim u javnost s dramatičnim apelima, ali...

Ravnatelj mostarske bolnice Ante Kvesić rekao je kako su zdravstvene ustanove ostavljene da se same bore s koronavirusom te je upozorio kako stanje prijeti prerasti u dramatično.

"Znate da ja jako rijetko izlazim u javnost s nekim dramatičnim apelima, ali možda je vrijeme za nešto takvo. Do 30. rujna nam je umrla 51 osoba zaražena koronom. A broj i dalje raste", kazao je Kvesić. Pojasnio je kako će izvanredno stanje biti kada u jednom danu bude 70 i više pacijenata.

"Tog trenutka sve postaje upitno u smislu funkcioniranja bolnice", dodao je.

Prema njegovim riječima, država ne funkcionira, a zdravstvo u BiH ostavljeno je samo sebi.

"Stožeri ne funkcioniraju, nema uputa, nema sustava. Netko bi trebao poredati stvari na najvišoj razini kada je zdravstveni sustav u pitanju, ali toga nema", zaključio je Kvesić.

Pročitajte više