U Hodurasu izvanredno stanje

DAN NAKON što je u blizini zračne luke glavnog grada Hondurasa, Tegucigalpa, ubijeno najmanje dvoje demonstranata koji su iščekivali dolazak Manuela Zelaye, predsjednika iz egzila, na gradske ulice su izašle policija i vojska, proglasivši policijski sat. Podsjetimo, ljevičarski predsjednik Manuel Zelaya objavio je da se namjerava ponovno vratiti u zemlju iz susjednog Salvadora te uspostaviti svoj režim. 

Zrakoplov, koji je Zelayi posudio njegov politički istomišljenik, Hugo Chavez, nije uspio sletjeti na pistu jer ju je vojska doslovce prekrila svojim vozilima.

Dvoje poginulih u demonstracijama

Oglasio se i glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, koji je svijet pozvao da izoliraju Manuela Zelayu i njegov režim. "Bilo koji oblik nekonstitucionalne promjene vlasti nije prihvatljiv. Nadam se da će Asocijacija američkih država preuzeti inicijativu te učiniti sve da se problem u Hondurasu riješi na miran način", kazao je Ban Ki-moon.

Uz najmanje dvoje poginulih u demonstracijama, u kojima je, kako procjenjuje Crveni križ, bilo oko 10 000 ljudi, ozlijeđeno je i 30-tak osoba.

Pročitajte više