U HONDURASU PRONAĐENE KOSTI IZ OLMEČKIH VREMENA

U jugoistočnom Hondurasu pronađene su ljudske kosti iz vremena drevne olmečke civilizacije iz čega se može naslutiti da je ta utjecajna kultura bila raširenija nego što se do sada mislilo, priopćili su stručnjaci Nacionalnog instituta za antropologiju i povijest.

Prema riječima Carmen Fajardo, znanstvenice sa spomenutog Instituta, čini se da je ovo prvi put da su posmrtni ostaci olmečkoga čovjeka pronađeni izvan tzv. mezoameričkog koridora koji se proteže od Meksika do središnjeg Hondurasa.

"Prvi put su razne kosti s deformiranom lubanjom - što je karakteristično za kulturu Olmeka koja je to smatrala znakom ljepote - pronađene u Hondurasu", kazala je Fajardo.

Olmečka se kultura razvila u Meksiku i protezala se do Belizea, Gvatemale, El Salvadora i dijelova Hondurasa. Mnoge kulture i vjerski elementi drevnih civilazacija poput Maja i Azteka posječu od Olmeka.

Olmečka lOnčarija pronađena u Hondurasu datira iz 1600. godine prije nove ere. Pronađena je unutar mezoameričke zone u kojoj nikada nisu pronađeni ljudski ostaci.

Četiri lubanje i razne kosti iz 1500. godine pr.n.e. pronađene su na planini Cerro de las Cuevas de las Campanas, oko 180 kilometara istočno od glavnoga grada Tegucigalpe, nedaleko od granice s Nikaragvom.

"Ti su ostaci pronađeni izvan mezoameričke zone u kojoj je olmečka kultura imala utjecaja", objasnila je Fajardo.

Jugoistočni Honduras, Nikaragva, Kostarika i Panama smatraju se dijelom područja koje je bilo pod utjecajem kulture naroda Anda.

Fajardo kaže da se za sada radi o "preliminarnim zaključcima" te bi trebalo učiniti analizu ugljikom i provesti analizu DNK.

Pročitajte više