U Hrvatskim šumama rade tisuće ljudi, a spaljenu šumu kod Splita čiste - Slovenci

Foto/Video: Index

STANOVNICI naselja uokolo Žrnovnice već neko vrijeme imaju popriličnih problema s prometom. Naime, slovenska tvrtka Lesnika započela je krčenje šume koja je izgorjela ovog ljeta u požaru epskih razmjera koji je poharao četiri i pol tisuća hektara od Srinjina do Splita. Vrijednost radova iznosi nešto više od pola milijuna kuna. Sve bi trebalo biti gotovo do konca godine.   

"Brzi su Slovenci"

Blokada na putu za Sitno već je u Žrnovnici. Čim se prijeđe most kod Mlina. Cestarov čovjek na blokadi. Nema dalje, kaže nam. Sječe se šuma.

Odmah kod raketne baze uredno posloženi trupci. Koji kilometar dalje, nema prolaza. Balvan je nasred ceste. Oborili ga Slovenci. Stiže školski autobus. Preko balvana ne može. Vozač izlazi. "Sad će oni to, brzi su Slovenci. Brzo krče, a brzo i sklanjaju stabla s ceste", kaže nam. Golemi John Deere miče deblo, autobus i đaci nastavljaju uzbrdo. Stablo potom Slovenci opet vraćaju na cestu. 

Mještani su se iznenadili kako Slovenci čiste pred sobom. Sve se sječe. Izgoreno, nagoreno, a i ono što je požar poštedio. Drvo prodaju Hrvatske šume, sve po utvrđenom cjeniku, odgovoreno nam je.

"Potrebno je napraviti dosta posla, ne možemo zaposliti potrebnu radnu snagu"

U Hrvatskim šumama smo zatražili odgovor zbog čega šumu ne krče oni nego za taj posao moraju angažirati vanjskog partnera. Lani su imali više od sedam tisuća zaposlenih pa nam se činilo primjereno ih pitati koliko zaposlenika od tog broja može raditi ovo što rade Slovenci te što im nedostaje da bi taj posao mogli odraditi sami.

"S obzirom na sezonski karakter ovog posla, odnosno potrebu za velikim obujmom radova u kratkom vremenu, Hrvatske šume u splitskoj podružnici ne raspolažu, niti mogu zaposliti potrebnu radnu snagu pa se u takvim slučajevima raspisuju natječaji za obavljanje istog", odgovorili su u Hrvatskim šumama.

"Moramo sve posjeći da ne dođe do pada stabla i nesreće"

Odgovorili su nam i zbog čega se sijeku sva stabla.

"Što se tiče zdravog i zelenog drva, ono možda samo tako izgleda nestručnom promatraču. Postoje pojedinačna stabla koja nisu potpuno izgorjela, međutim alepski bor neće se obnoviti i ako je samo djelomično nagorio. Ako slučajno i postoji pojedinačno stablo koje je preživjelo požar, i ono se mora ukloniti jer je izvan sklopa i zaštite okolnog drveća te u uvjetima požarom oštećenog tla i cijelog staništa, vrlo brzo će ga vjetar oboriti na prometnicu i može se dogoditi nesreća, a onda će biti kriv onaj tko nije izveo sanaciju opožarenog terena po pravilima struke", stoji u odgovoru.

U blizini je inače zaista i došlo do jedne takve nesreće. Prije 14 godina u Golfu su poginuli supružnici Smočil Matulović kada je na cestu Žrnovnica-Srinjine i njihov automobil palo stablo alepskog bora. Sudilo se bivšem ravnatelju Županijske uprave za ceste i trojici zaposlenika Županijskih cesta. Lani su oslobođeni optužbe. Obrana je na suđenju postavila pitanje odgovornosti Hrvatskih šuma. Bivši ravnatelj ŽUC-a Ivo Peko prozvao je, pak, lokalnu upravu, Grad i Županiju. Sud dosad nije utvrdio kaznenu odgovornost za pogibiju supružnika.

Pročitajte više