U HRVATSKOJ 2005. EUROPSKA KONFERENCIJA O ČITANJU

´Pismenost bez granica´ naziv je 14. europske konferencije o čitanju koju u Zagrebu od 31. srpnja do 3. kolovoza 2005. organizira Hrvatsko čitateljsko društvo (HČD).

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare odluku o tome donio je prošli mjesec Europski odbor Međunarodne čitateljske udruge.

Predsjednica HČD-a Dijana Sabolović-Krajina istaknula je da je, kad je pripremana kandidatura, nastojalo se da konferencija ne bude skupa i da istodobno bude privlačna stručnjacima, znanstvenicima i studentima. Konferencija bi trebala okupiti oko 400 europskih znanstvenika.

HČD osnovano je 1991., a od 1997. je nacionalna podružnica Međunarodne čitateljske udruge koja okuplja 99 zemalja. Cilj nam je sustavno promicati čitanja i pismenosti općenito, naglasila je predsjednica HČD-a. Upozorila je da zabrinjavaju podatci po kojima je 2001. u Hrvatskoj bilo 685 tisuća stanovnika starijih od 15 godina bez pučke škole, a među njima tri posto bez ijednog završena razreda. Visoko obrazovanih u Hrvatskoj jedva je osam posto, ali ni svjetski pokazatelji ne ohrabruju, jer je u svijetu 880 milijuna odraslih nepismeno, dodala je.

Organizatori očekuju da će 14. europska konferencija ponuditi neke od načina rješavanja tog problema.

Kandidaturu HČD-a za domaćinstvo skupa poduprli su i Ministarstvo kulture i Ministarstvo prosvjete i športa.

Pročitajte više