U Hrvatskoj otkriveno 59 neobilježenih grobova migranata

Screenshot: RTL

Hrvatska je ove godine uhitila gotovo 1700 krijumčara migranata, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na panelu o šengenskom prostoru održanom u ponedjeljak u Zagrebu. Broj ilegalnih prelazaka u Hrvatsku ove je godine za 40 posto veći u odnosu na prošlu godinu. Najviše je onih iz Afganistana, drugi su turski, a treći ruski državljani, rekao je Božinović. 

Hrvatska je ove godine uhitila blizu 1700 krijumčara, što je za 80 posto više nego prošle godine, a oni za ilegalni prelazak hrvatskog teritorija naplaćuju pet tisuća eura. Riječ je o trećini ukupnog broja krijumčara uhićenih u EU.  Nema naznaka da će priljev migranata stati, no situacija je drugačija od 2015. kad je bila riječ o ljudima koji bježe od rata, dok je danas većinom riječ o ekonomskim migrantima, nastavio je Božinović. 

Hrvatsku granicu čuva 6700 graničnih i još nekoliko tisuća interventnih policajaca i time je "pet puta veća od ukupnog sastava Frontexa", rekao je Božinović. Osim toga, najveći broj edukatora za članove Frontexa su pripadnici hrvatske policije. Božinović je na panelu rekao da 98 posto onih koji zatraže azil u Hrvatskoj ili pokažu namjeru za tim unutar 24 do 48 sati ili napuste državu. 

Diljem Europe tisuće grobova migranata

Diljem Europe postoje neobilježeni grobovi u koje su u proteklom desetljeću pokapani migranti, poginuli u pokušaju da dopru do Europske unije, mnogi i prije nego što se utvrdilo tko su, piše RTL. Tri groba u mjestu Siče otkrila je istraživačka novinarka Barbara Matejčić, koja je s kolegama iz Europe šest mjeseci radila na istraživanju. Uspjeli su potvrditi 1931 takav grob.

"Većina od te brojke grobova su neidentificirani, što znači da su informacije što se njima dogodilo i gdje su završili svoj život vrlo vjerojatno zauvijek izgubljene za njihove obitelji, koje za njima tragaju. Ja sam u Hrvatskoj uspjela utvrditi 59 grobova migranata", rekla je Barbara Matejčić. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.