U Hrvatskoj počinje gradnja megajahte za Romana Abramoviča?

NAJNOVIJE luksuzno plovilo tvrtke 4Yacht Inc, superluksuzna megajahta vrijedna preko 140 milijuna eura, kupca je pronašla na aukcijskom webu ebay.com. Mediji špekuliraju da se radi o najskupljem predmetu ikad prodanom putem internet-aukcije.

Zbog ukupne duljine od čak 123,4 metara još uvijek bezimeno plovilo mnogi, uključujući i same projektante, od milja zovu gigajahtom. Plovilo čija se gradnja predviđa u Hrvatskoj posjeduje čelični trup i odlične pomorske značajke. Širina je, prema projektu, 16,9 metara, a gaz pet metara.

Maksimalna brzina je postavljena na 23 čvora, dok je brzina krstarenja 16 čvorova. Glavni stroj potpisuje Caterpillar (2 x 3618), a radi se o 18-cilindričnom četverotaktnom turbo-dizelskom motoru V konfiguracije, koji maksimalnih 9.786 KS maksimalne snage razvija pri 1.050 o/min. 28 tona težak motor troši do 1.725 litara goriva u jednom satu. Stoga je sasvim razumljivo zašto jahta posjeduje tankove goriva ukupne zapremine od gotovo 800 tisuća litara. Propulzija je klasična, brodskim vijkom s nepomičnim krilima.

Iako se o generalnom rasporedu još ništa ne zna, može se zaključiti da se radi o jednom od najluksuznijih brodova koje je čovjek ikad izgradio. Kada jahta bude gotova i predana vlasniku, biti će to jedna od pet najvećih jahti izgrađenih ikada u svijetu.

Tu dolazimo do glavne zanimljivosti. Naime, špekulacije nekih američkih medija govore da je Roman Abramović itekako zainteresiran za proširenjem flote koju sada čine tri megajahte: Pelorus, Ecstasea i Le Grand Bleu. 

Plovilo je projektirao cijenjeni i višestruko nagrađivani projektant Frank Mulder iz tvrtke Mulder Design smještene u Nizozemskoj.

Mega jahta je ponuđena na aukciji 3. studenog. Prije nekoliko dana projekt jahte je prodan po cijeni od 85 milijuna USD, dok 4Yacht cijeni gotovi brod na 170 milijuna USD.

Iako nam u Heliyachtsu nisu potvrdili, ali ni demantirali tu informaciju, američki mediji navode da je gotovo sigurno da će upravo ta hrvatska tvrtka biti nosioc projekta megajahte, čija gradnja će bi trebala biti izvedena pod nadzorom zagrebačkog Brodarskog Instituta.

Također, zbog ograničenih kapaciteta brodogradilišta na što upućuju i liste dosadašnjih gradnji, može se zaključiti kako Heliyachts nije u mogućnosti izgraditi plovilo ove veličine. Stoga će najvjerojatnije trup biti izgrađen u nekom većem brodogradilištu, nadamo se hrvatskom.

M.N.,N.B.

Pročitajte više