U Hrvatskoj postoji lijek za SARS?

IMUNOLOG dr. Eugen Šooš tvrdi da prirodni humani leukocitni interferon alfa, proizveden u zagrebačkom Imunološkom zavodu, može spriječiti širenje SARS-a. Čeka se znanstvena potvrda.

"Pitam se čemu panika od SARS-a, kad stručnjaci dobro znaju da Imunološki zavod u Zagrebu posjeduje vrlo svrsishodni preparat za liječenje i prevenciju te zaraze.

Ako se građanima kaže da lijek postoji, neće biti panike, a turisti će u našu zemlju dolaziti radije no drugdje", kaže dr. Šooš u razgovoru za "Slobodnu Dalmaciju".

Dr. Šooš tvrdi da interferon proizveden u zagrebačkom Imunološkom zavodu sigurno može spriječiti širenje SARS-a, zaštititi medicinsko osoblje, a zaraženima znatno povećati šanse za ozdravljenje. Ističe kako su dugogodišnja klinička istraživanja potvrdila "čudotvornost" zagrebačkog interferona u liječenju raka mokraćnog mjehura, grlića maternice, bronha, dojke, čak i karcinoma mozga, ali i drugih bolesti koje izazivaju virusi.

S proizvodnjom humanog i prirodnog interferona započelo se 1972. godine u Imunološkom zavodu. Nekada je proizvedena količina znala dosegnuti dvije tisuće litara godišnje. Dr. Šooš već nekoliko je godina u mirovini, a desetljećima je bio voditelj odjela koji je proizvodio interferon.

"Otac" antivirusnog preparata predao je stručnu dokumentaciju i zahtjev zastupniku Anti Đapiću, pa bi se pitanje zagrebačkog interferona moglo naći u saborskoj proceduri. Od Ministarstva zdravstva traži financiranje proizvodnje određene količine prirodnog interferona, koji potom u pričuvi može stajati deset i više godina.

Stručnjaci američkoga vojnog istraživačkog laboratorija u Fort Derricku u Marylandu ovih dana  izražavaju nadu kako bi terapija interferonom-alfa mogla biti učinkovita u sprječavanju i liječenju SARS-a. Vojni zanstvenici istražuju primjenu ovog i još 6 drugih vrsta interferona na virus SARS-a.

Zagrebački interferon alfa mnogo je djelotvorniji od onog koji koriste američki vojni znanstvenici Naime, američki interferon je rekombinirani preparat, tj. nastao je genetskim istraživanjima.

Pročitajte više