U Hrvatskoj se godišnje baci 286.000 tona hrane. Evo koje je rješenje države

Ilustracija: Slavko Midzor/PIXSELL

GODIŠNJE se u Hrvatskoj baci preko 286.000 tona ili 70 kilograma hrane po stanovniku. Oko 216.000 tona otpada stvaraju domaćinstva, a trgovci, proizvođači i ugostitelji stvaraju oko 70.000 tona, piše HRT.

Ministarstvo poljoprivrede, s ciljem sprječavanja gomilanja otpada, razvija sustav e-doniranja viškova hrane za potrebite. Danas su potpisani dobrovoljni sporazumi o sprječavanju nastajanja otpada od hrane s 33 domaćih donatora i posrednika.

"Količina hrane koja se donira je na razini 1700 tona. To znači da postoji ogroman prostor za spašavanje daljnjih količina hrane kako ne bi postale otpad", rekao je Zdravko Barać, šef Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstvo poljoprivrede.

Konzum dobio titulu najdonatora

Ministarstvo poljoprivrede će iskorištavajući europski novac umrežiti sve dionike kako bi se razvio djelotvoran sustav doniranja viškova hrane. 

"Naš je plan do 2024. imati sve županijske banke kako bi stvorili nacionalnu banku hrane. Pratit ćemo sustav doniranja putem informacijskog sustava kojeg paralelno uspostavljamo", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Konzum je već dobio titulu najdonatora jer goleme količine hrane daruje najsiromašnijima, piše HRT. Član Uprave Konzuma Uroš Kalinić kaže da ne ostvaruju samo financijske uštede, već vjeruju da rade nešto što je održivo i što je primjer za sve ostale gospodarstvenike.

"Želimo spriječiti da potrošači bacaju 12 kila hrane tjedno"

Među stotinjak posrednika koji doniraju hranu siromašnima je i Crveni križ. Ravnateljica Crvenog križa Vrbovec Jelena Mucko govori da su prošle godine podijelili 19 tona hrane. Radi se uglavnom o hrani pred istekom roka trajanja, a dijele je starim i nemoćnim osobama te siromašnim obiteljima.

"Pokrenuli smo u Hrvatskoj edukativnu platformu 'Biraj zeleno' jer 75 posto otpada hrane stvaraju potrošači koji bacaju 12 kila hrane tjedno. To želimo spriječiti", rekao je za HRT Laurentio Florin Dimitriu, direktor Nestlea za Hrvatsku, Sloveniju i BiH.

Potpisivanjem sporazuma posrednici žele do 2028. za 30 posto smanjiti količinu hrane koja završi kao otpad.


 

Pročitajte više

 

Pročitajte više