U Hrvatskoj se mjesečno plijeni 40 automobila

"TOČNE brojke o tome koliko se vozila oduzima zbog nemogućnosti otplate kredita ili leasinga teško je definirati jer mnoge leasing kuće rade s više autosalona po pitanju zaprimanja i kasnije prodaje oduzetih vozila. U TRCZ-u je taj broj varirao iz mjeseca u mjesec, ali se u prosjeku kretao oko četrdeset vozila", kazao je za Business.hr Hrvoje Grancarić, voditelj Tehničkog remontnog centra u Sesvetama.

U Hrvatskoj se zadnjih mjeseci plijenilo prosječno oko 40 automobila mjesečno kupljenih na leasing ili kredit čiji vlasnici više nisu mogli otplaćivati rate. No, taj se trend lagano usporava i skoro bi se mogao prepoloviti, tvrde iz TRCZ-a, najvećoj hrvatskoj autokući za prodaju rabljenih automobila. Naime, preko TRCZ-a prolazi većina automobila koje plijene banke ili leasing kuće. Procjenjuje da će se stanje najkasnije za pola godine stabilizirati i doći na brojke prije krize - dvadesetak zapljena vozila na mjesec.

Bez vozila uglavnom ostaju oni koji su preoptimistično zakoračili u visoku klasu pa je najviše zapljena marki poput Mercedesa, BMW-a, Audija, Lexusa, Hondi i Alfa Romea. Mnogo manje ima automobila niže klase, poput Renault Clija ili Fiat Punta, jer njihovi vlasnici uspijevaju sakupiti iznose za otplatu anuiteta.

Pročitajte više