U Hrvatskoj se u 19 sati zatvaraju birališta

U HRVATSKOJ se večeras u 19 sati zatvaraju birališta na kojima je oko četiri milijuna glasača, u drugom krugu, imalo pravo birati predsjednika države između Stipe Mesića, kandidata osam stranaka i Jadranke Kosor, kandidatkinje HDZ-a.

Birači koji se na biračkim mjestima zateknu u trenutku zatvaranja moći će glasovati i nakon 19 sati.

Drugi krug predsjedničkih izbora obilježio je slab odaziv birača - do 16 sati glasovalo ih je nešto više od 1,4 milijuna ili 40 posto.

To je dva posto slabije u odnosu na prvi izborni krug, a čak 12 posto slabije u odnosu na drugi izborni krug iz veljače 2000.

Uz četiri milijuna birača u Hrvatskoj, pravo biranja predsjednika države ima i oko 400 tisuća hrvatskih državljana u inozemstvu koji su mogli glasovati na 155 birališta u 50 zemalja.

Zbog vremenske razlike, za dio birača, konkretno u Australiji, Novom Zelandu, Japanu, Maleziji, Kini, Indoneziji, Indiji, Iranu i Rusiji birališta su zatvorena.

Posljednje biralište zatvorit će se u četiri sata ujutro u Los Angelesu u SAD-u.

Prve službene rezulatate današnjih, četvrtih izbora za hrvatskog predsjednika, DIP će objaviti u ponoć, kada istječe i dvodnevna izborna šutnja.

U prvom krugu izbora, 2. siječnja, niti jedan od 13 kandidata nije osvojio većinu glasova svih izišlih birača, pa su Mesić i Kosor, kao kandidati s najviše glasova, ušli u drugi krug.

Predsjednikom će biti onaj tko dobije više glasova izišlih birača.

Pročitajte više