Dok BAT planira odlazak, duhanske firme u Hrvatskoj su u velikom sukobu

Foto: EPA, Luka Stanzl / Pixsell

DOK u BAT-u i dalje čekaju odgovor Ministarstva financija na svoje zahtjeve da država usvoji trošarinski kalendar i poveća oporezivanje grijanih duhana, njihove su zahtjeve podržala još dva velika igrača na hrvatskom tržištu duhanskih proizvoda. 

Naime, kako su nam potvrdili u ovdašnjim podružnicama kompanija Japan Tobacco International (JTI) i Imperial Tobacco, one u potpunosti podržavaju zahtjeve da Ministarstvo financija uvede trošarinski kalendar za razdoblje od dvije ili tri godine, kako bi mogle planirati svoje poslovanje na hrvatskom tržištu. Također, u obje kompanije smatraju da država treba povisiti trošarine na grijane duhane, razmjerno novu zamjenu za cigarete koja se sastoji od držača i duhanskog umetka.  

Svi igrači na hrvatskom duhanskom tržištu traže da se donese trošarinski kalendar 

Time su tri od četiri igrača na hrvatskom tržištu duhanskih proizvoda zapravo stala na istu stranu. Protiv je jedino Philip Morris International (PMI), i to u dijelu koji se odnosi na povećanje trošarina na grijani duhan, dok donošenje trošarinskog kalendara i oni načelno podržavaju, kazali su nam u hrvatskoj podružnici te kompanije.

"Stabilnost i predvidivost poslovanja su ključni za svaku industriju, a praksa u brojnim europskim zemljama pokazala je kako je ključna mjera za njihovo osiguranje, barem u kontekstu duhanske industrije, kalendar rasta troškova. Stoga podržavamo najave Ministarstva financija o uvođenju kalendara trošarina jer se tako omogućava puna transparentnost u poslovanju za kompanije i potrošače, dok država lakše može planirati svoje prihode", stoji u odgovoru JTI-ja na upit Indexa. 

I u podružnici britanskog Imperial Tobacca u Ljubljani, koja pokriva tržišta Slovenije i Hrvatske, kažu nam kako smatraju da je donošenje trošarinskog kalendara za Hrvatsku nužno. Podsjetimo, država sada povećava trošarine na duhanske proizvode ad hoc, što u praksi znači da one rastu kada državnoj blagajni ustreba novaca. Posljedica toga je da ni duhanska industrija ni potrošači ne mogu znati kada će morati izdvojiti više novaca za potrebe državnog proračuna. Također, s obzirom na blizinu zemalja koje nisu u EU, ponajprije Bosne i Hercegovine i Srbije, gdje su cigarete jeftinije, rezultat je odljev hrvatskih kupaca prema tim zemljama, ali i rast sive ekonomije. 

"Trošarinski kalendar potreban je zbog planiranja poslovanja", poručuju za Index u Imperial Tobaccu. 

U BAT-u, čijom se najavom odlaska iz Hrvatske i zakuhala ova priča, nisu nam htjeli ništa komentirati. 

PMI protiv dodatnog oporezivanja grijanih duhana, ostali za

Izvor iz PMI-ja također nam kaže da u toj kompaniji podržavaju ideju uvođenja trošarinskog kalendara. Tu, međutim, prestaju dodirne točke između PMI-ja i ostalih duhanskih divova prisutnih na hrvatskom tržištu, s obzirom na to da PMI ne podržava povećanje trošarina na grijani duhan. Štoviše, tome se odlučno protivi. 

Oporezivanje grijanih duhana sada je glavni kamen spoticanja između PMI-ja i ostala tri igrača na hrvatskom duhanskom tržištu. Upućeni u stanje u duhanskoj industriji kažu da udio grijanih duhana na hrvatskom tržištu iz godine u godinu raste i trenutno iznosi pet posto te ima tendenciju daljnjeg skoka. 

Grijani duhani oporezuju se manje od klasičnih cigareta. Na kutiju grijanih duhanskih proizvoda država od trošarina ubere 4,88 kuna, dok na kutiju najjeftinijih klasičnih cigareta, izračunali su u duhanskoj industriji, uzme 16,24 kuna. Dio naših sugovornika iz duhanskog biznisa kaže kako ne smatra da bi trošarine na grijane duhane trebalo u potpunosti izjednačiti s trošarinama na klasične cigarete, s obzirom na to da se radi o novom proizvodu, ali smatra da bi ih trebalo povećati.

Iz JTI-ja nude model oporezivanja grijanih duhana kao u Italiji i Mađarskoj

"Slažemo se sa zahtjevom da se povećaju trošarine na grijane duhane. Grijani duhani su, kao i klasične cigarete, proizvod u kutiji, imaju iste karakteristike kao cigarete i, kao i cigarete, imaju filter. S druge strane, oporezuje se puno manje nego cigarete, otprilike kao sitno rezani duhan", objašnjavaju u Imperial Tobaccu. 

"U Hrvatskoj svakako postoji neravnoteža u oporezivanju duhanskih proizvoda, prvenstveno zbog komparativno niskog oporezivanja grijanih duhanskih proizvoda koje je tri puta manje od cigareta. Stoga predlažemo uvođenje zasebne trošarinske kategorije za grijane duhane te uvođenje transparentnije trošarinske baze kao i kod cigareta - umjesto po kilogramu, po štapiću grijanog duhana, što je već praksa u Italiji i Mađarskoj. Time bi se omogućili veći državni prihodi i ravnopravniji tretman svih duhanskih proizvoda na hrvatskom tržištu", predlažu u JTI-ju. 

U PMI-ju tvrde da grijani duhani nisu isti proizvod kao cigarete 

No, u PMI-ju odbacuju takve prijedloge. Naš sugovornik iz te kompanije kaže da su grijani duhani drukčiji proizvod od klasičnih cigareta, kao i da je tehnologija proizvodnje drukčija i skuplja, čime opravdava njihovu maloprodajnu cijenu. 

"Grijani duhani su potpuno drukčiji proizvod, to nije isto kao klasična cigareta. On bi se mogao usporediti s e-cigaretom koja se oporezuje s nula kuna", napominje naš sugovornik iz PMI-ja. 

Smatra kako u pozadini zahtjeva njihovih konkurenata za povećanjem trošarina na grijane duhane leži njihov slabiji uspjeh u prodaji grijanih duhana na hrvatskom tržištu u odnosu na PMI, dok neki s tim proizvodom nisu ni prisutni ovdje. Dodaje i kako su zadnjim izmjenama u trošarinskom sustavu znatno više povećane trošarine na grijani duhan nego na klasične cigarete. 

U vladi kažu da čekaju stav EU

Od izvora iz vladinih krugova doznajemo da pregovori s BAT-om još uvijek traju. Naš sugovornik ističe kako se u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama, različito oporezuju različiti duhanski proizvodi. S grijanim je duhanima, dodaje sugovornik Indexa, problem što je riječ o novom proizvodu koji se brzo širi na tržištu, a na razini EU još nema dogovora i jasnog stava kako oporezovati tu kategoriju duhanskih proizvoda. 

Iako u duhanskoj industriji tvrde da su grijani duhani manje štetni za zdravlje od običnih cigareta, u Ministarstvu zdravstva, čini se, ne misle tako. Pritom se pozivaju na istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Prema javno dostupnim informacijama na službenim mrežnim stranicama WHO-a, ne postoje dokazi da su navedeni proizvodi manje štetni od konvencionalnih duhanskih proizvoda", stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva na upit Indexa. 

Što će biti s BAT-om?

U sjeni aktualne rasprave oko grijanih duhana, koja je podijelila i samu duhansku industriju, javnost u Istri i Hrvatskoj i dalje čeka odluku BAT-a o tome hoće li ugasiti proizvodnju u Kanfanaru ili će tamo ostati. Donese li BAT odluku o odlasku, što je sve izglednije, to će, kako su već upozorili ekonomisti i političari, biti snažan udarac za istarsko gospodarstvo, posebno nakon kraha Uljanika.

S druge strane, odlazak tako velikog ulagača iz Hrvatske investicijskim bi krugovima u svijetu poslao poruku da Hrvatsku, kažu ekonomisti, treba izbjegavati. I to u vrijeme kada će ulaganja biti ključna u oživljavanju gospodarstva koje je poharala koronakriza. 

 

Pročitajte više