U Hrvatskoj sve više slučajeva melanoma kože

Ilustracija: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U POVODU dolaska sve sunčanijih dana u godini, stručnjaci upozoravaju na važnost edukacije o pravilnoj zaštiti od sunca i prevenciji zloćudnih tumora kože, s posebnim naglaskom na melanom, čija je pojavnost u stalnom porastu. Melanom, kao zloćudni tumor kože, ako se ne otkrije na vrijeme često ima najzloćudniji tijek i najlošiju prognozu.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj su u 2020. dijagnosticirana 753 nova slučaja melanoma kože, dok je u 2021. od melanoma umrlo 227 osoba. Pritom je 2020., zbog pandemije covida-19, broj dijagnosticiranih slučajeva melanoma bio znatno manji od očekivanog na temelju trendova posljednjih godina.

Obavljena 372 besplatna pregleda madeža u Zagrebu

Stručnjaci ističu da je rak kože, ako se otkrije na vrijeme, u 99 posto slučajeva izlječiv. Upozoravaju i na opasnost korištenje solarija koji uvelike povećavaju opasnost od raka kože.

Hrvatsko dermatovenerološko društvo, Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora i La Roche-Posay i ove su godine u sklopu javnozdravstvenog projekta #SaveYourSkin organizirali besplatne preventivne preglede madeža u pet hrvatskih gradova.

U Zagrebu su tako dva dana obavljena 372 besplatna pregleda madeža te je otkriveno 14 suspektnih madeža sa sumnjom melanoma, a pregledi se trenutno provode i u ostatku Hrvatske. Osim mogućnosti obavljanja pregleda madeža bez uputnice i besplatno, građani su imali priliku dobiti i stručne savjete dermatologa.

Pročitajte više

 

Pročitajte više