U Hrvatskoj uhićen Vladimir Jovančić, sinu Putinovog prijatelja pomogao u bijegu

Na fotografiji Rus te uhićeni otac i sin Foto: Istraga.ba, Društvene mreže

Vladimir i Boris Jovančić bili su dio međunarodne kriminalne grupe koja je u ožujku ove godine u Italiji organizirala bijeg Artema Ussa, sina guvernera Krasnojarskog kraja u Rusiji.

Prema informacijama Istrage.ba, vlasti SAD-a traže izručenje državljanina Bosne i Hercegovine koji je povezan s organiziranjem bijega Artema Ussa, sina ruskog guvernera bliskog predsjedniku Vladimiru Putinu, koji je u tom trenutku bio u kućnom pritvoru u Italiji.

Priveden u Hrvatskoj

Radi se o Vladimiru Jovančiću koji je priveden na području Hrvatske tijekom jučerašnjeg dana. U isto vrijeme, uhićen je i njegov sin Boris na kojega je navodno registriran automobil kojim je Rus napustio Italiju.

FBI je potvrdio da je Vladimir Jovančić priveden u Hrvatskoj s optužbama da je pomogao Artemu Ussu da pobjegne iz Italije u Rusiju prije njegovog izručenja Sjedinjenim Državama. Uss je 2022. bio optužen za isporuku vojnih tehnologija, kupljenih od američkih proizvođača, ruskim kupcima.

"FBI će vas naći gdje god da jeste"

"Vladimir Jovančić uhićen je jer je navodno orkestrirao bijeg Artema Ussa iz Italije tako što mu je odrezao monitor na gležnju i prokrijumčario ga kroz više zemalja.

Jučerašnja je akcija snažan podsjetnik – ako se umiješate u pravne postupke SAD-a bilo gdje u svijetu, FBI će vas pronaći, uhitit ćemo vas i privesti pravdi.

Artem Uss i dalje je bjegunac, bez obzira na to koliko često koristi veze s kriminalnim skupinama u Europi. Samo privremeno izbjegava zatvorsku kaznu; uvjereni smo da će današnja objava nagrade pomoći u okončanju Ussovog kriminala i da će se on uskoro ponovno naći u američkom pritvoru.

"FBI i međunarodni partneri nastavit će surađivati kako bi osujetili pokušaje izbjegavanja sankcija uvedenih protiv ruske agresije na Ukrajinu", izjavio je pomoćnik glavnog ravnatelja FBI-a, James Smith.

Talijanski mediji objavili su da je talijanska policija kod Brescie uhitila Borisa Jovančića te da je pet osoba osumnjičeno za organiziranje njegova bijega u Rusiju. Akcija se provodi na području Italije, Slovenije i Hrvatske, u suradnji s Eurojustom i američkim vlastima. Pod istragom policije nalaze se Vladimir i Boris Jovančić, otac i sin bosanskog porijekla, Matej Janežič iz Slovenije te Srđan Lolić i Nebojša Ilić iz Srbije.

Nekoliko sati prije početka akcije, američki State Department objavio je nagradu od 7 milijuna dolara za svakoga tko pruži informacije koje bi dovele do uhićenja Artema Aleksandroviča Ussa, koji se vratio u Moskvu koristeći međunarodnu mrežu kontakata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.