U Hrvatskoj već 11 mrtvih od svinjske gripe

SAMO prošlog tjedna u Hrvatskoj je ukupno registrirano 13.960 novih slučajeva oboljenja od pandemijske gripe, čime je broj zaraženih narastao na ukupno 25.876 laboratorijski potvrđenih i kliničkih slučajeva zajedno. Ministarstvo zdravstva je izvijestilo kako je od svinjske gripe do danas umrlo 11 osoba, dok je gotovo 25.000 osoba preboljelo pandemijsku gripu bez ikakvih komplikacija.

Ministarstvo šuti o detaljima smrti posljednje četiri žrtve

Zasad su poznata imena samo sedam žrtava, dok je o posljednje četiri Ministarstvo izvijestilo tek danas, bez da su naveli tko su žrtve i u kojoj su bolnici preminule te jesu li uz svinjsku gripu bolovale od još neke bolesti. Iz Ministarstva su poručili kako ubuduće više ni neće izvještavati o detaljima smrti žrtava, već samo o broju preminulih.

Prvi je u Hrvatskoj preminuo 61-godišnjak iz Splita, a zatim je u istom gradu umrla i trogodišnja djevojčica. Svinjska gripa kao uzrok smrti potvrđena je i kod 62-godišnjaka iz Zagreba, 33-godišnjaka iz Siska, 55-godišnjaka iz Kutine i 41-godišnjaka iz Požege. Jučer se pisalo kako je 47-godišnji muškarac iz okolice Županje, koji je preminuo u Općoj bolnici u Vinkovcima, osma žrtva, ali kod njega zaraza nije laboratorijski potvrđena.

Cijepljenje od petka

U Hrvatsku je jučer stiglo prvih 140.000 doza cjepiva za svinjsku gripu. Od petka cijepljenje ugroženih skupina (kroničnih bolesnika, trudnica, ekstremno pretilih osoba, djece starosti od šest mjeseci do tri godine i zdravstvenih djelatnika) započinje u zavodima za javno zdravstvo, dok će do ponedjeljka cjepivo biti poslano i u ordinacije primarne zdravstvene zaštite. Prema odluci ministarstva, cjepivo će biti besplatno za sve one koji se žele cijepiti.

Pročitajte više