U Hrvatsku se vraća MiG-21 kojim je Rudolf Perešin prebjegao iz JNA?

Foto: Facebook/Region Spielberg

U HRVATSKU bi uskoro trebao stići borbeni zrakoplov MiG-21 kojim je 1991. godine u Austriju sletio Rudolf Perešin, doznaje se iz austrijskih izvora, a prenosi obris.org

Riječ je o jednom od samo dva konkretna predmeta koja Hrvatska u procesu sukcesije vojne imovine bivše JNA potražuje u naturi. Drugi takav predmet je školski brod Jadran.

Turistička zajednica austrijskog okruga Spielberg ovih je dana na Facebooku objavila sljedeće: "Tko želi uživo vidjeti MiG-21, kojim je 1991. dezertirao jedan jugoslavenski vojnik, može to napraviti do kraja sljedećeg tjedna - zrakoplov se poslije toga vraća u Hrvatsku."

Rudolf Perešin svojim borbenim avionom MiG-21 25. listopada 1991. prebjegao je iz redova JNA i sletio u Klagenfurt. On se vratio u Hrvatsku, ali avion je zaplijenjen u Austriji. Njegov povrat tražile su i Srbija i Hrvatska. 

"Prošle godine imao sam dva sastanka s ministrom obrane Austrije i jedna od tema bila je povratak tog zrakoplova. Radimo na tome", komentirao je danas u Splitu ministar obrane Damir Krstičević.

Pročitajte više