U Iraku najžešća bitka od završetka rata, ubijena 54 Iračana

AMERIČKI su vojnici u nedjelju, u najžešćem sukobu otkako je službeno završen irački rat, ubili 54 Iračana, među kojima mnoge pripadnike Saddamovih fedajina.

Žestoki okršaj kraj Samare, grada smještenog na pola puta između Bagdada i Tikrita, zbio se na kraju nasilnog vikenda u kojem su živote izgubila sedmorica španjolskih obavještajaca, po dvojica japanskih diplomata, južnokorejskih radnika i američkih vojnika te jedan Kolumbijac.

Kraj Samare je u nedjelju navečer raketama i strojnicama napadnut američki konvoj 4. pješačke divizije. "Bilo je nekoliko simultanih napada iz zasjeda. Naši su vojnici odbacili napadače", rekao je američki zapovjednik William MacDonald.

Osim 54 ubijena, ranjeno je 18 Iračana, a osmorica su zarobljena. Na američkoj strani bilo je samo pet ranjenih.

Prema riječima kapetana Williama MacDonalda, najmanje je 18 napadača, pet američkih vojnika te jedan civil koji je putovao s konvojem ranjeno u više napada koji su, prema njegovim riječima, bili koordinirani na lokacijama vrlo blizu jedna druge.

Riječ je o više odvojenih zasjeda u kojima su korištene granate i lako naoružanje.

Neki od napadača bili su obučeni kao fedajini, milicija koju je formirao bivši irački predsjednik Saddam Hussein prije nego li je svrgnut s vlasti.

MacDonald je rekao da je riječ o najvećoj zasjedi kojoj su se našle američke snage od dolaska u to područje.

Pročitajte više