U Iraku oteto 13 stranaca

IRAČKI su pobunjenici u četvrtak oteli u odvojenim incidentima 13 osoba, od toga osam Južnokorejaca, četvoricu Japanaca čije su snimke prikazane na katarskoj televiziji al Jazeeri i jednog Britanca u gradu Nasiriji, javljaju agencije.

Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je u četvrtak oteto osam Južnokorejaca i da je jedan od njih uspio pobjeći.

"Osmoricu Južnokorejaca oteli su pobunjenici u Iraku, a jedan je od njih uspio pobjeći", rekao je za agenciju France Presse Sangong Jangtaek, jedan od dužnosnika ministarstva dodavši da veleposlanik Južne Koreje u Iraku Im Hong Jae trenutačno razgovara s Južnokorejcem koji je pobjegao.

Istodobno je, kako javlja agencija Reuters, katarska televizija al Jazeera objavila snimke trojice Japanaca koje je otela skupina koja tvrdi da će ih pobiti ako se Japan ne povuče iz Iraka. Skupina Saraya al Mujahideen je Japanu dala tri dana od prikazivanja snimke da povuče svoje vojnike iz Iraka prije nego što pobije taoce. Taoci, među kojima je jedna žena, prikazani su odjeveni u civilnu odjeću. Jedan od njih ima i novinarsku iskaznicu.

Agencija Reuters javlja, pozivajući se na koalicijske izvore, da je ovaj tjedan nestao britanski civil u Nasiriji. Radi se o Garyu Teeleyu, britanskom poduzetniku.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo da je Teeley nestao, ali nije otkrilo što je Teeley radio u Iraku ni kako je nestao.

"Nestao je. Prvu smo informaciju o tome primili 5. travnja. U kontaktu smo s rodbinom i s vojnim i civilnim vlastima. Nema drugih informacija", kazala je za Reuters glasnogovornica britanskog velepolanstva vanjskih poslova.

Pročitajte više