U Iraku pronađeni ostaci prvog poginulog Amerikanca u Zaljevskom ratu

U IRAKU su pronađeni ostaci Amerikanca koji je prvi pogođen 1991. godine u Zaljevskom ratu. Kako prenosi CNN, američki kapetan mornarice, Michael "Scott" Speicher, poginuo je u zrakoplovu F/A-18 tijekom prve noći ratovanja, 17. siječnja 1991.

Žrtva za slobodu

Otkriće Speicherovih ostataka prekinulo je 18-godišnje spekulacije o tome je li preživio nesreću, odnosno o zarobljeništvu u kojemu se sumnjalo da je umro nakon nekoliko godina.

"Vijest o pronađenim ostacima kapetana Speichera podsjetnik je na njegovu nesebičnost koja ga je vodila na žrtvu za našu slobodu", rekao je američki predsjednik, Barack Obama, te zahvalio marincima na informaciji i otkriću, zbog kojeg će se "Speicher sada moći vratiti svojoj kući".

Obitelj kapetana Speichera također je zahvalila vojnicima na otkriću i izjavila da je Speicher bio "hrabar i odličan otac, suprug i kapetan mornarice koji je odgovorio bez oklijevanja kada ga je njegova zemlja najviše trebala".

Otkriće vilične kosti

Naime, jedan irački civil otkrio je prošlog mjeseca američkim snagama u Iraku lokaciju nesreće u kojoj je Speicher poginuo. Drugi je civil potvrdio da se sve dogodilo u provinciji Anbar te da je svjedočio kada su beduini spalili Speicherove ostatke u pustinji nakon nesreće.

No, istraživanjem su ipak pronađeni ostaci kostiju, dok je konačna identifikacija utvrđena usporedbom Speicherovih zubnih snimaka s viličnom kosti pronađenom na mjestu nesreće.

Pročitajte više