U Iranu pokopano već 25.000 tijela poginulih

DRŽAVNI iranski radio, pozivajući se na riječi dužnosnika pokorajine Kerman, na jugoistoku Irana, objavio je u ponedjeljak da je dosada već pokopano 25.000 žrtava katastrofalnog potresa koji je to područje Irana pogodio u petak ujutro.

"Spasilačke ekipe u Bamu već su pokopale 19.500 tijela poginulih dok su ostala tijela (5.500) pokopali sami stanovnici" te regije, dodaje iranski radio.

Usprkos svojoj tuzi, Iranci s olakšanjem prihvaćaju strane spasilačke ekipe koje dolaze u Iran pružiti pomoć nakon potresa.

"Tako sam sretna da su tu. Moraju se požuriti kako bi spasili što je moguće više ljudskih života", kazala je Maryam (40).

Međunarodna zajednica "zaboravila" je na različitosti u stajalištima, a u operaciju pružanja pomoći Iranu uključile su se brojne zemlje. Hrvatska je također najavila slanje pomoći u Iran.

Prvi američki avion koji je prevozio hitnu pomoć za grad Bam u nedjelju je sletio na iransko tlo. SAD su Iran, zajedno s Irakom i Sjevernom Korejom, svrstali u zemlje "osovine zla". Američki Hercules C-130 bio je prvi američki avion koji je sletio u Iran nakon što su dvije zemlje početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća prekinuli diplomatske odnose. Glasnogovornik američkog State Departmenta kazao je kako američka pomoć Iranu "nema političku konotaciju".

Egipat koji od 1980. godine nema diplomatske odnose s Iranom, poslao je 10,5 tona pomoći žrtvama potresa.

Ujedinjeni arapski emirati, koji su također u sukobu s Iranom zbog tri strateški važna otoka u Perzijskom zaljevu, također su poslali 30 tona hitne pomći.

Iran je u subotu objavio da će prihvatiti pomoć svih zemalja osim Izraela, koji je također ponudio pomoć i iranskom narodu uputio izraze sućuti. Teheran ne priznaje postojanje Izraela.



(Hina) nab sd

Pročitajte više