KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Istarskoj županiji 79 novih slučajeva, umrla jedna osoba

Ilustracija: Dusko Marusic/PIXSELL

U ISTRI je potvrđeno novih 79 slučajeva zaraze koronavirusom, a u pulskoj je bolnici umrla 88-godišnja covid-pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima, izvijestio je istarski Stožer civilne zaštite.

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 347 uzoraka briseva na covid-19 te je potvrđeno 79 novozaraženih osoba s područja županije. Za 58 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se kod devet osoba epidemiološki radi o uvezenim slučajevima i to četiri iz Italije, tri iz Zagreba te po jedan slučaj iz Rijeke i Karlovca, navodi se u izvješću. Iz Stožera napominju i kako se u epidemiološkoj obradi nalazi dvanaest osoba.

Od subote je izliječeno 58 osoba, trenutno je u Istri 708 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalaze 1404 osobe. U pulskoj Općoj bolnici na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 58 pacijenata, od toga dvoje u respiracijskom centru. U pulskoj bolnici umrla je 88-godišnja covid-19 pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima. 

"Brojke nam rastu i ne vidim da se tu nešto može promijeniti do kraja godine"

Ustvrdivši kako će se loše i nepovoljne epidemiološke prilike u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Istri, teško značajnije promijeniti u sljedećih desetak dana te kako iz tog razloga mjere zabrane rada ugostiteljskih objekata mogu biti jedino produžene, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac potvrdio je još jednom kako dočeka na otvorenom, adventskih sajmova i novogodišnjih koncerata definitivno neće biti.

"Brojke nam rastu i ne vidim da se tu nešto može promijeniti do kraja godine, odnosno ne vjerujem da će one tako rapidno pasti da bi se mjere olakšale. Hoteli koji rade nastavit će raditi uz rigorozne uvjete za goste u svom objektu, no u Istri niti jedan hotel nije najavio organiziran doček Nove godine", istaknuo je Kozlevac. Ponovio je kako novi slučajevi zaraze koronavirusom uglavnom dolaze iz obiteljskih okruženja te je stoga još jednom pozvao građane da ostanu kod kuće i ne idu nikamo.

"Vrijeme je da se zaštitimo i poštujemo četiri postulata - nosimo masku, držimo distancu, održavamo higijenu i prozračujemo prostor", zaključio je Kozlevac podsjetivši kako od sutra učenici srednjih škola te viših razreda osnovnih škola u Istarskoj županiji prelaze na online nastavu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više