KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Istri 11 novooboljelih, Vukovarsko-srijemska 27 novih. Danas troje preminulih

Foto: Željko Lukunić/Pixsell, Index

ŽUPANIJE su dosad javile o 70-ak novih slučajeva. Stigle su informacije o dvoje preminulih. Jedna je osoba preminula na području Istarske, a jedna na području Zagrebačke županije. Stožer je u 14 sati javio da je preminula još jedna osoba, treća.

Stanje u županijama
(na popisu su samo one županije koje su ili će DANAS objaviti nove podatke)

  • Požeško-slavonska - 2 novih
  • Virovitičko-podravska - 0 novih
  • Osječko-baranjska - 7
  • Ličko-senjska - 0 novih
  • Istarska - 11 novih
  • Brodsko-posavska - 5 novih
  • Zadarska - 1 novi
  • Sisačko-moslavačka - 3 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 27 novih
  • Šibensko-kninska - 2 novih
  • Grad Zagreb - 10 novih
  • Zagrebačka - 3 novih
  • Splitsko-dalmatinska - 8 novih
  • Međimurska - 0 novih
  • Karlovačka - 1 novi
  • Dubrovačko-neretvanska- 1 novih
  • Krapinsko-zagorska - 1 novi
  • Primorsko-goranska -  0 novih
  • Koprivničko-križevačka - 0 novih

IZ MINUTE U MINUTU MOGLI STE TIJEKOM JUTRA PRATITI OVDJE

14:00 Stožer je objavio priopćenje o broju novooboljelima.

12:53 Na području Koprivničko-križevačke županije nema novih slučajeva bolesti COVID-19, javljaju iz tog stožera.

"Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako na području županije nema zabilježenih novih slučajeva bolesti COVID-19 te kako je zdravstveno i epidemiološko stanje stabilno. Svih 30 testiranih uzoraka sa sumnjom na koronavirus izuzetih iz opće populacije u posljednja 24 sata je negativno.
Na području županije trenutno je pet aktivnih slučajeva pozitiviteta bolesti COVID-19,  a od početka epidemije ukupno su zabilježena 104  slučaja oboljenja koronavirusom", objavili su.

12:52 Na području Primorsko-goranske županije danas nema novozaraženih koronavirusom. 

Trenutno je u županiji 35 pozitivnih, a 110 osoba je ozdravilo. Ukupno do sada evidentirano je 146 COVID-19 slučajeva. 

12:50 Na području Krapinsko - zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je 1 novozaražena osoba (Radoboj), dok je 1 osoba ozdravila (Krapinske Toplice). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko - zagorske županije je 13. U samoizolaciji se nalazi 57 osoba. 

12:27 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je 1 novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi iz Metkovića koja se zarazila izvan Hrvatske. Izliječene su 3 osobe, 2 iz Župe dubrovačke i 1 iz Dubrovnika. Ukupno su hospitalizirane 3 osobe u OB-u Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 5546 uzoraka.

U samoizolaciji se nalazi 243 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 46 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

12:06 Izvješće Stožera CZ Karlovačke županije za dan 23. srpnja 2020. godine:

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 77 osoba na prisutnost virusa covid-19. Utvrđen je jedan pozitivan nalaz. Radi se o mlađoj ženskoj osobi s područja Ogulina, koja je kao kontakt pozitivne osobe od prije bila u samoizolaciji. Trenutno je u Općoj bolnici Karlovac hospitalizirano 5 pacijenata i svi su stabilnog zdravstvenog stanja. Do sada je (od veljače ) na području Karlovačke županije evidentirana 91 zaražena osoba. Trenutno se pod mjerom samoizolacije nalaze 173 osobe.

Inspektori CZ jučer su provodili inspekcijski nadzor provedbe propisanih mjera na području Karlovca i to: u poslovnici Hrvatske pošte 1, ugostiteljski objekti 2, pekara 1, kladionice 2 i zlatarna 1 i nigdje nisu uočeni nedostaci ili ne provođenje propisanih mjera.

11:38 U prethodnom 24-satnom razdoblju  od 11:00 sati 22. 07. 2020. do 11:00 sati 23. 07. 2020. uzeto je 11 uzoraka te su svi obrađeni nalazi negativni. Međimurje je 30 dana bez novooboljelih osoba te je 7. dan korona free županija, javljaju iz međimurskog stožera.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji testirano je ukupno 1913 osoba.

11:25 Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 323 obrađena testa s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 8 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju i to iz Splita 6 osoba, iz Trilja 1 osoba i iz Dugopolja 1 osoba. Od 8 novooboljelih osoba njih 5 su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostale 3 osobe epidemiološki obrađuju.

510  osoba nalaze se u samoizolaciji.

8 covid pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split. 1 osoba se nalazi na respiratoru, javili su iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

11:19 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka, 23. 07.2020. do 11:00 sati evidentirane su 234 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o tri osobe više. Jedna osoba je preminula, a šest ih je izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivan 51 slučaj. Do sada su ukupno izliječene 173 osobe, a 10 ih je preminulo.

*promjena u tablici u odnosu na podatke od jučer za potvrđene slučajeve – dva nova slučaja u Ispostavi Velika Gorica, jedan novi slučaja u Ispostavi Samobor za područje Svete Nedelje

*promjena u tablici u odnosu na podatke od jučer za izliječene slučajeve – pod dvije izliječene osobe u ispostavama Samobor, Zaprešić i Jastrebarsko

* promjena u tablici u odnosu na podatke od jučer za umrle – jedna je osoba preminula (Ispostava Ivanić-Grad)

11:19 Grad Zagreb ima 10 novih slučajeva

11:18 U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije dvije su osobe oboljele od zarazne bolesti covid-19.  Radi se o mlađoj muškoj osobi iz Bilica, kontaktu ranije oboljelog, te o ženskoj osobi srednje životne dobi s dvojnim državljanstvom, Republike Hrvatske i Republike Srbije, koja boravi u Kninu.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 133 osobe: 112 osoba su kontakti oboljelih od covida-19, dok je 21 osoba ušla u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. U protekla 24 sata uzorkovano je 70 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Na današnji dan u Šibensko-kninskoj županiji, od reaktivacije epidemije u lipnju, ukupno su 43 osobe oboljele, a trenutno je 21 aktivni slučaj oboljenja. Tri osobe se liječe na Odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

10:58 Vukovarsko-srijemska ima 27 novih

10:24 U Sisačko- moslavačkoj županiji na današnji dan tri su novooboljele osobe od zarazne bolesti covid-19. Osobe su s područja grada Kutine.
 Molimo sve žitelje Sisačko-moslavačke županije neka se pridržavaju uputa i preporuka Nacionalnog stožera jer uspjeh borbe protiv ove bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih nas.

10:00 Na zadarskom području jedna je novooboljela osoba od covida-19, a riječ je o mlađem muškarcu iz Zadra čija se kretanja i kontakti utvrđuju, izvijestio je Stožer Civilne zaštite Zadarske županije.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 111 uzoraka, na Covid odjelu zadarske Opće bolnice hospitalizirana su četiri pacijenata, a u samoizolaciji je 237 osoba.

Ukupno je u Zadarskoj županiji 55 aktivnih slučajeva, u Zadru 35, u Bibinjama 4, u Pagu, Sukošanu i Pakoštanima po troje zaraženih, na Viru i u Svetom Filipu i Jakovu po dvije osobe te na području Biograda, Benkovca i Starigrada jedna osoba.

U protekla 24 sata službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

9:43 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pet (5) je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2. Četiri pozitivne osobe bile su sudionici na jednoj svadbi održanoj izvan Brodsko-posavske županije na kojoj je potvrđeno više zaraženih osoba. Jedna je osoba kontakt već ranije potvrđene pozitivne osobe.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 154, dok je broj aktivnih slučajeva 55. Trenutno su hospitalizirane 3 osobe (jednako kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske
županije nalaze 224 osobe (26 osoba manje u odnosu na prethodni dan).

"Stožer CZ-a Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću covid-19. Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana", poručuju iz stožera.

9:42 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 164 uzoraka briseva na covid-19, od kojih je 11 pozitivnih.
Kod 3 osobe radi se o bliskom kontaktu s pozitivnom osobom, a 4 su uvezena slučaja. Za 4 osobe u tijeku je epidemiološka obrada.

Nažalost, u Općoj bolnici Pula, preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba, 1925. godište, s više kroničnih bolesti.

Izliječena je jedna osoba, a u mjerama samoizolacije nalaze se 302 osobe.

9:33 Petnaesti dan za redom nema novooboljelih osoba od covida-19 s područja Ličko-senjske županije. Ukupno je oboljelo 30 osoba, od čega su 3 aktivna slučaja,  26 osoba izliječeno te jedna osoba preminula. U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 10 osoba uzimanjem uzoraka.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 29 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom je utvrđeno jedno (1) kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera, o čemu je Državnom inspektoratu proslijeđena obavijest o počinjenom prekršaju.               

9:32 Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo testirano je 205 uzoraka, od kojih je 7 bilo pozitivno na koronavirus. Svih sedam osoba evidentirano je u Ispostavi Osijek Zavoda za javno zdravstvo.

U KBC-u Osijek su hospitalizirane tri osobe manje nego jučer, pa se na bolničkom liječenju danas nalazi 36 osoba oboljelih od koronavirusa od kojih je četvero na respiratoru. 31 novi kontakt je stavljen u samoizolaciju, a sveukupno se u samoizolaciji na području naše županije nalazi 420 osoba. Policija je samoinicijativno provjeravala osobe u samoizolaciji i od 37 provjerenih osoba, sve su zatečene na adresi stanovanja i nije utvrđeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije.

9:03 Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih osoba, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. U posljednja 24 sata, uzeti su uzorci 32 osobe, čime je broj testiranih, na području VPŽ, od početka epidemije narastao na 1.924. Od početka epidemije, na području Virovitičko-podravske županije, 25 osoba je zaraženo koronavirusom. Od toga, četrnaest ih je trenutno aktivno, desetero ih se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo.

8:18 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 34 aktivna slučaja zaraze koronavirusom (COVID-19). U kućnoj izolaciji nalazi se 34 osoba. U samoizolaciji se nalazi 100 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 70 uzoraka, od kojih su dva (2) pozitivna. Ukupno je testirano 3388 uzoraka. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, javili su jutros iz Požeško-slavonske županije.

7:00  Nove preporuke za koncerte

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je jučer nove preporuke za održavanje koncerata i drugih manifestacija.

U preporukama stoji kako na okupljanjima ne smije sudjelovati, između ostalog, osoba koja je u zadnjih 14 dana boravila u inozemstvu i nema negativan test na koronu napravljen u posljednjih 48 sati.

Pozornica i izvođači od publike moraju biti udaljeni četiri metra. Preporučuje se i razmak od dva metra između pjevača te glazbenika s puhačkim instrumentima. 

Ograničen je i maksimalan broj ljudi koji smiju biti na koncertu ili manifestaciji, a to je 500 ljudi u zatvorenom i 1000 ljudi na otvorenom.

HZJZ preporučuje da budu samo sjedeća mjesta, ali u slučaju potrebe za stojećim mjestima preporučuje se postavljanje stojećih stolova, uz razmak od metar i pol. Stojećih mjesta smije biti najviše 100.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više