KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Istri donesene posebne mjere za šoping centre i tržnice

Ilustracija: EPA

PREDSTAVNICI trgovačkih centara i lanaca odazvali su se sastanku s istarskim županom Fabriziom Radinom, pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem, načelnikom Stožera Istarske županije Dinom Kozlevcem i ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandrom Stojanovićem, na kojem je dogovoreno da se ponovo moraju pridržavati svih mjera zaštite koje je objavio HZJZ krajem svibnja.

Tako je u trgovačkim centrima, osim dezinfekcije prostora i ruku, obvezno nošenje maski osoblja i ograničavanje broja kupaca u prostoru (15 osoba na 100 metara četvornih), a sada i svi kupci koji ulaze u trgovačke centre moraju imati zaštitnu masku.

Maske, ograničen broj kupaca, fizička distanca...

"Prodavači obavezno moraju biti zaštićeni maskama, mora se ograničiti broj kupaca koji istovremeno boravi u prostoru trgovina, na ulazu moraju biti istaknuta upozorenja o držanju fizičke distance i ograničenjima, dezinfekcijska sredstva također, a nova je mjera da i svi kupci moraju nositi zaštitne maske", rekao je Kozlevac.

Županijski Stožer koji je donio odluku o obaveznom poštovanju mjera u javnom prijevozu, a što je u međuvremenu objavio i Nacionalni stožer civilne zaštite - odredio je da javno prijevozno sredstvo ne smije krenuti dok svi putnici nemaju zaštitne maske.

"Isto vrijedi i za putnike u javnom prijevozu, dakle, i u autobusima, i u taksi vozilima koji ne smiju primiti putnika ako nema zaštitnu masku. To je druga mjera koju smo donijeli. Dozvolit ćemo jedan određeni period prilagodbe, ali molili bismo sve građane da se počnu pripremati na ove mjere", poručio je Kozlevac, piše Glas Istre.

Mjere za tržnice

Treća obvezujuća odluka odnosi se na gradske tržnice na otvorenim i zatvorenim prostorima na kojima također prodavači moraju nositi zaštitne maske i držati distancu među kupcima kojima je na otvorenim tržnicama preporučeno da nose maske, a u zatvorenim prostorima je to obavezno. 

Još novih mjera će donijeti narednih dana

U narednim danima će biti donijete i druge odluke koje će uključivati ovakve preventivne mjere, a prve na redu su one za ugostiteljske objekte i sve događaje na otvorenom i zatvorenom. 

Tijekom današnjeg dana očekuje se i donošenje odluke o novom režimu na granicama za dolaske iz susjednih zemalja na istoku.

Istarski stožer demantira Nacionalni stožer

Inače, županijski Stožer civilne zaštite demantirao je i navode prim. Maje Grba-Bujević o broju oboljelih od covida-19 virusa na području Istarske županije. Naime, ona je na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite rekla kako je na današnji dan u Istarskoj županiji dvoje novooboljelih, što nije točno, kažu iz Stožera.

>> Istarski stožer demantira Nacionalni u vezi broja novozaraženih

"Stožer civilne zaštite Istarske županije izvijestio je jučer o troje novooboljelih na području Istarske županije. U posljednja 24 sata na području Istarske županije nema novooboljelih. O tome smo i službenim putem, što je svakodnevna obaveza županijskog Stožera civilne zaštite izvijestili Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske", poručio je načelnik Dino Kozlevac.         

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više