Istarska policija otkrila krivotvorenu novčanicu eura visoke kvalitete

Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

NOVČANICA od 50 eura, izdvojena kao sumnjiva 9. siječnja u novčarskoj poslovnici u Buzetu, krivotvorina je dobre kvalitete stavljena u optjecaj u trgovini na području Buzeta, izvijestila je danas policija dok traga za osobom koja je koristila krivotvorenu novčanicu.

Euronovčanice su zaštićene nizom obilježja

Upravo zbog ovog slučaja, istarska policija upozorava građane da budu oprezni i dobro provjere novčanice koje primaju. Podsjetila je da je na stranicama Hrvatske narodne banke objavljeno da su u optjecaju dvije serije euro novčanica. Prva se serija sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura), a druga, koja se još naziva i serija Europa, ima iste apoene, osim apoena od 500 eura. 

Taj se apoen više ne tiska no i dalje se može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja. "Ukoliko posumnjate u ispravnost primljenih novčanica, nazovite policiju ili svoje sumnje prijavite najbližoj policijskoj postaji", naveli su iz policije i dodali kako su euronovčanice zaštićene nizom zaštitnih obilježja koja olakšavaju provjeru njihove autentičnosti i otežavaju njihovo krivotvorenje.

Pročitajte više