U Italiji se nakon europskih izbora stvara nova stranka

KOALICIJA pod nazivom Ujedinjeni za Maslinu postala je najjačim političkim subjektom u Italiji dobivši 31,2 posto na europskim izborima, dok je pokret Naprijed Italijo premijera Silvija Berlusconija dobio 21 posto glasova.

Talijani su na nedjeljnim izborima samo djelomično kaznili Berlusconija, jer koalicija desnog centra kao cjelina nije puno izgubila, no pokret Naprijed Italijo dobio je manje glasova nego na prošlim europskim izborima, kada je osvojio 25 posto i manje nego li na talijanskim političkim izborima 2001. kada je dobio 29 posto glasova.

Ujedinjeni za Maslinu je koalicija Demokratske ljevice, Margerite i talijanskih socijalista, stvorena upravo za europske izbore i to na zahtjev predsjednika Europske komisije Romana Prodija. Ta koalicija, koja je pojedinačno na ovim izborima dobila najveći broj glasova, vjerojatno će postati i strankom koja će se pojaviti na talijanskim parlamentarnim izborima za dvije godine kada će joj na čelu, kako se predviđa, biti Prodi, koji bi trebao izazvati premijera Berlusconija.

Na europskim izborima dosta je dobro prošla stranka ujedinjenih demokršćana UDC, koja je dobila oko šest posto, a Nacionalni savez potpredsjednika vlade Gianfranca Finija je dobio 11 posto glasova. Sjeverna liga je dobila nešto iznad četiri posto. Te tri stranke koalicije desnog centra dobile su nešto više glasova na štetu Berlusconijevog pokreta Naprijed Italijo.

Na lijevom krilu dobro je prošla Komunistička obnova Fausta Bertinottija, koja je dobila oko šest posto i koja je za bezuvjetno povlačenje talijanskih snaga iz Iraka. Vjerojatno će se na lijevom krilu stvarati dvije koalicije - Ujedinjeni za Maslinu, koja bi pokrivala centar, te okupljanje stranaka krajnje lijevice oko komunističkog imena. Te bi dvije koalicije zajedno imale više glasova od Kuće sloboda, kako je nazvana koalicija desnog centra premijera Berlusconija.

Rezultati europskih izbora u Italiji neće dovesti do većih promjena, jer Talijani nisu kaznili desni centar u takvoj mjeri da bi se mogla tražiti Berlusconijeva ostavka.

Na birališta za europske izbore se odazvalo čak 73 posto od 50 milijuna upisanih birača, što je najveći odaziv među 25 zemalja Europske unije.

U Italiji se glasovalo i za obnovu nekih lokalnih uprava, a prebrojavanje glasova na tim izborima započelo

je u ponedjeljak rano poslijepodne. Prema prvim podacima, na tim izborima, koji su se održali u 4500 općina, 63 pokrajine i za regionalno vijeće Sardinije, vodi lijevi centar.

(Hina) xstom ybr

Pročitajte više