KORONAVIRUS

U Italiji u 24 sata najveći broj mrtvih dosad, u Francuskoj 7 mrtvih, u SAD-u 12

Foto: EPA

U KONTINENTALNOJ Kini zabilježeno je ukupno više od 80.400 slučajeva koronavirusa i preko 3000 smrtnih slučajeva, najviše u provinciji Hubei.

Kako se zaraza u Kini usporava, virus se brzo širi po cijelom svijetu. U svijetu je zabilježeno više od 95.000 oboljelih i više od 3200 umrlih od koronavirusa. Virus se proširio na 79 zemalja i teritorija.

Jučer su prvi slučajevi zaraze zabilježeni u Poljskoj, Mađarskoj i Sloveniji, a danas u BiH. U Švicarskoj je umrla žena koja je zaražena prije dva dana i bila je kronični bolesnik. U Njemačkoj je u jednom danu broj zaraženih narastao za 109. Italija je zatvorila sve škole, sveučilišta, muzeje, kazališta i kina. Prema najnovijim informacijama, u Italiji je 148 mrtvih, a ukupan broj zaraženih u toj zemlji iznosi oko 4000. Broj mrtvih je od jučer narastao za 41, što je najviše dosad.

U Hrvatskoj je dosad zaraženo deset ljudi. Danas nema novih slučajeva zaraze.

U Sloveniji je broj zaraženih tijekom večeri porastao na šest.

Tijek događaja pratili smo tijekom dana iz minute u minutu na Indexu:

22:52 U Sloveniji broj zaraženih koronavirusom porastao na šest. Većeras su zabilježena tri nova slučaja. Opširnije

22:50 Irska je prijavila sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom u toj zemlji.

22:28 Prema posljednjim informacijama u Kini je danas bilo 160 novih slučajeva zaraze koronavirusom, u Južnoj Koreji 467, Italiji 769 i Iranu 591.

U Italiji je od ove bolesti do sada sveukupno umrlo 148 osoba, u Iranu 108, Južnoj Koreji 40, Francuskoj 7, SAD-u 12 i Japanu 6. U nekim drugim državama je također bilo smrtnih slučajeva, ali u manjem broju.

22:21 Južnoafrička Republika prijavila prvi slučaj zaraze koronavirusom u toj zemlji.

22:20 Broj umrlih u SAD-u zbog koronavirusa porastao na 12.

21:42 U BiH su, dok se Europom širi koronavirus, organizirali predavanje o koronavirusu na koje su pozvali i djecu. Nakon pisanja medija, sve su ipak otkazali. Opširnije

21:36 Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli odučio je danas otkazati plenarnu sjednicu u Strasbourgu predviđenu za sljedeći tjedan i održati je u Bruxellesu zbog epidemije koronavirusa.

21:30 Hossein Sheikholeslam, savjetnik iranskog ministra vanjskih poslova Javada Zarifa, umro je zbog zaraze koronavirusom. Radi se o trećem iranskom državniku koji je preminuo zbog ove bolesti, javlja RT.

21:00 Širenje epidemije koronavirusa diljem svijeta iz može se suzbiti i kontrolirati, ali samo zajedničkim naporima svih svjetskih vlada, priopćila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Pozivamo svaku zemlju da djeluje brzo, opsežno i s jasnom odlučnošću", rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus. Opširnije

20:30 U Francuskoj je od koronavirusa umrla sedma osoba. Francusko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je do sada u toj zemlji od koronavirusa preminulo šest muškaraca i jednu žena te da je većina umrlih bila starija od 80 godina.

20:16 Portugalska zrakoplovna kompanija TAP priopćila je da će otkazati 1000 letova tijekom ožujka i travnja zbog epidemije koronavirusa.

20:15 U Američkoj saveznoj državi Washington broj zaraženih porastao je na 70. Broj oboljelih u cijelom SAD-u sada je 205.

19:57 252 nova slučaja koronavirusa potvrđena su u Njemačkoj, a 42 nova slučaja u Švedskoj.

19:43 Britanske zdravstvene vlasti pozvale su sve Britance koji se vraćaju iz Italije da se stave u samoizolaciju ako misle da imaju simptome koronavirusa.

19:30 U Brazilu zabilježen četvrti slučaj zaraze koronavirusom.

19:00 Potvrđen je treći slučaj zaraze u Sloveniji. Slovenska vlada je na Twitteru objavila da su testirane 433 osobe, a zaraženih je troje.

18:57 Broj zaraženih koronavirusom u američkoj saveznoj državi New York porastao je na 22.

18:56 Iračko ministarstvo zdravstva priopćilo je kako su u toj zemlji zabilježena tri nova slučaja zaraze koronavirusom. Ukupan broj potvrđenih slučajeva u Iraku je 38.

18:54 Rusija zbog koronavirusa otkazuje ekonomsku konferenciju SPIEF 2020, javlja RT.

18:37 Američki predsjednik Donald Trump izjavio je jučer navečer kako ne vjeruje procjeni Svjetske zdravstvene organizacije da je globalna stopa smrtnosti od koronavirusa 3,4% i da su to lažne brojke. Opširnije

18:35 U Velikoj Britaniji je umrla prva osoba zaražena koronavirusom, javlja Sky News, dodajući kako se radi o starijem muškarcu s već postojećim zdravstvenim problemima.

18:33 U 18 od 50 američkih saveznih država zabilježena je zaraza koronavirusom, javio je New York Times. Najnoviji pacijent u Tennesseeju je 44-godišnji muškarac koji se nedavno vratio s putovanja izvan SAD-a. Vlasti pokušavaju stupiti u kontakt sa svima s kojima je bio u doticaju.

18:30 Broj zaraženih u Velikoj Britaniji porastao je na 115. To je povećanje od 30 osoba u odnosu na jučer.

18:28 Svih 26 učenika i 12 nastavnika iz OŠ Branko Ćopić u Banjoj Luci koji su bili u kontaktu s učenikom zaraženim koronavirusom su negativni na ovaj virus, potvrdio je ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić. Podsjetimo, u Banjoj Luci je, kako je ranije danas potvrđeno, zaražen jedan muškarac i njegov sin osnovnoškolac.

18:17 Prema najnovijim podacima, u Italiji je broj umrlih od koronavirusa porastao na 148. To je 41 mrtvi više nego jučer. Ukupno je zaraženo 3858 ljudi, a na koronavirus je trenutno pozitivno njih 3296. 351 pacijent je na intenzivnoj njezi, a 414 ih je izliječeno. Zaraza je u svih 20 talijanskih regija.

17:09 Broj zaraženih novim sojem virusa u Nizozemskoj se udvostručio, sada ih je zaraženo 82.

17:00 Zatvorenik iz splitskog zatvora završio u bolnici zbog sumnje u koronavirus. Opširnije

16:55 Muškarac iz Egipta (44) koji je putovao kroz Srbiju za Francusku, a zatim nazad u rodnu zemlju, treća je osoba u Egiptu koja je pozitivna na koronavirus, javlja Blic.

16:42 Prvi slovenski pacijent s koronavirusom boravio je u Maroku s tri Hrvata. Opširnije

16:40 Italija je otkazala Rimski maraton zakazan za 29. ožujka, priopćili su danas organizatori. Odgodila ga je za 2021. godinu.

16:33 Njemačke ljekarne dobile su dozvolu državnog ministarstva zdravstva da same pripravljaju dezinfekcijska sredstva jer je zbog epidemije koronavirusa došlo do nestašice tih proizvoda.

16:30 U Iranu je broj smrtnih slučajeva zbog zaraze koronavirusom porastao na 107.

16:03 Danas je u Betlehemu zatvorena Bazilika Rođenja Isusova nakon što su u tom gradu zabilježena četiri slučaja zaraze koronavirusom.

15:40 Skoro 300 milijuna učenika u trinaest zemalja nema adekvatan pristup obrazovanju zbog zatvaranja škola zbog koronavirusa, priopćio je UNESCO.

15:38 Beroš proglasio opasnost od epidemije za Hrvatsku. Opširnije

15:30 Lufthansa je zbog epidemije koronavirusa otkazala 7100 europskih letova za ožujak.

15:25 U Francuskoj su prijavljena još dva smrtna slučaja zbog zaraze koronavirusom. Broj umrlih od te bolesti u toj zemlji time je porastao na šest, javlja AFP.

15:20 Američka savezna država New York potvrdila je još dva slučaja koronavirusa, čime se broj zaraženih na razini te države popeo na 13.

15:10 Dvoje volontera Crvenog križa u Lombardiji, u sjevernoj Italiji, pozitivni su na koronavirus, priopćio je Riccardo Giudici, regionalni čelnik Crvenog križa, i dodao kako ova organizacija u Lombardiji ima tisuće volontera koji rade u zdravstvenom sustavu.

Uz dvoje volontera koji su zaraženi koronavirusom, "140 se smatra rizičnim jer su imali kontakte s pacijentima oboljelim od koronavirusa u prvih nekoliko dana epidemije". Giudici je kazao kako su sumnjivi slučajevi u procesu testiranja.

14:54 Broj zaraženih u SAD-u narastao je na 161.

14:20 Prvi slučaj zabilježen je i u Južnoafričkoj Republici.

13:25 Italija je zatvorila škole i sveučilišta zbog koronavirusa. Zatvoreni su i muzeji, kina i kazališta.

13:30 U Njemačkoj je u 24 sata broj zaraženih skočio za 109. Sada je ukupan broj zaraženih 349.

13:00 U Sloveniji je potvrđen i drugi slučaj zaraze koronavirusom. Novi zaraženi bio je u kontaktu s prvim bolesnikom, muškarcem starim oko 60 godina koji je inficiran u Maroku, odakle je 29. veljače avionom bolestan doputovao u Veneciju. Istoga dana je po povratku iz Italije bio na urgentnom odjelu bolnice u Ljubljani, no tamo su ga uputili kući. Već tada je imao znakove bolesti, koje je najprije pripisivao ozljedi koju je prije toga zadobio u Maroku.

12:35 Znanstvenici su objavili kako su izolirali dva soja koronavirusa. Ipak, nakon što je jučer objavljeno kako je jedan soj agresivniji, znanstvenici danas to opovrgavaju.

"Pronađene su razlike u genetičkom kodu sojeva virusa, ali nije dokazano da to mijenja način na koji se virus ponaša", tvrde danas znanstvenici.

12:20 Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un poslao je pismo podrške Seulu, u kojem je izrazio želju da se Južna koreja "brzo oporavi" od koronavirusa, priopćio je ured južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina.

12:01 Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka najavili su više od 60 milijardi dolara pomoći za zemlje pogođene epidemijom koronavirusa.

11:58 Grčka javlja da je broj zaraženih koronavirusom porastao na 10, a radi se o osobi koja je nedavno boravila u Izraelu i Egiptu na vjerskom hodočašću. Grčka je dan ranije na 48 sati zatvorila škole i zabranila javna okupljanja u tri okruga na zapadu zemlje.

Njemačka je izvijestila o 109 novih slučajeva zaraze koronavirusom u samo jedan dan čime te je sveukupni broj oboljelih skočio na 349. Najviše, sa 175 slučajeva, je pogođena pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija.

U SAD-u su od koronavirusa preminule još dvije osobe te se broj smrtnih slučajeva popeo na 11, a Zastupnički dom je odlučio u borbi protiv epidemije izdvojiti 8,3 milijarde dolara. Jedna od preminulih osoba je iz Sacramenta u Kaliforniji, i to je prvi smrtni slučaj izvan savezne države Washington. Sveukupno, SAD bilježi 100 slučajeva zaraze koronavirusom.

Prema najnovijim podacima, broj zaraženih u svijetu se popeo na 95.371, s 3284 preminulih u 84 zemlje.

Južnokorejske vlasti objavile su u četvrtak 467 novih slučajeva koronavirusa, čime se ukupan broj zaraženih u Južnoj Koreji popeo na 6088, što je najviše izvan Kine. 

Tri nova smrtna slučaja potvrđena su, čime je ukupan broj umrlih 35, objavili su Korejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Irak je zabilježio tri smrti izazvane novim koronavirusom u samo jednom danu, u srijedu, što su prve smrti u toj zemlji koja graniči s Iranom, jednom od najteže pogođenih zemalja u kojoj je prema službenim podacima umrlo gotovo 100 osoba.

Bagdad je objavio 35 slučajeva zaraze posljednjih dana. No u srijedu je epidemija Covida-19 odnijela živote u toj državi od 40 milijuna stanovnika u kojoj vlada kronična nestašica medicinskih potrepština, lijekova i bolnica.

11:55 Na Islandu je broj zaraženih narastao s 10 na 26.

11:50 Iran zatvara sve škole i sveučilišta do 20.ožujka.

14:49 Kongres zračnog prometa (World ATM Congress), koji se trebao održati sljedeći tjedan u Madridu, otkazan je zbog širenja koronavirusa. Opširnije...

13:35 WHO je poslao novo upozorenje oko koronavirusa. Kažu kako se prevaranti predstavljaju ljudima kao djelatnici WHO-a i od njih traže novac i osobne podatke.

"Ako vas kontaktira osoba koja tvrdi da je djelatnik WHO-a, obavezno od nje tražite identifikacijske dokumente", upozorio je WHO te nabrojao nekoliko stvari koje djelatnici WHO-a nikada ne bi napravili:

- tražili od vas da se ulogirate u neki vaš račun kako bi dobili informacije

- u e-mailovima slali privitke koje niste sami zatražili

- od vas tražiti da posjetite bilo koju stranicu osim www.who.int

- naplaćivati vam za prijavu za posao ili konferenciju ili rezervaciju za hotel

11:14 Ministar zdravstva Vili Beroš podnio je u četvrtak na sjednici vlade izvješće o epidemiološkoj situaciji s koronavirusom ocijenivši da je ona trenutno obećavajuća i zadovoljavajuća s obzirom na 10 oboljelih.

"U Hrvatskoj od 251 testiranih zasad je 10 pozitivnih, u Zagrebu tri, u Rijeci pet u Varaždinu dva. Ova epidemiološka slika je obećavajuća i zadovoljavajuća jer se radi samo o tri žarišta. Radi se o importiranim bolesnicima tako da su njihovi kontakti djelovanjem epidemiološke službe ubrzo detektirani i stavljeni pod nadzor", kazao je Beroš. Opširnije...

10:59 Švicarska je zabilježila prvi smrtni slučaj od koronavirusa. Radi se o 74-godišnjoj ženi koja je oboljela prije dva dana, javlja BBC.

10:15 Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da je Hrvatska pokazala spremnost i organiziranost u borbi s koronavirusom te da je u pripremi cijeli niz mjera, ako budu potrebne s obzirom na epidemiološku situaciju.

"Sretan sam s brojem oboljelih jer ako gledate zemlje u okruženju, one pokazuju znatan porast broja oboljelih, a mi smo na samo 10 oboljelih. Vjerujem da je to tako zahvaljujući našim mjerama i cijelom sustavu koji je do sada pokazao spremnost i organiziranost boriti se s tom ugrozom", rekao je Beroš novinarima pred Banskim dvorima.

Upitan može li gospodarstvo izdržati s obzirom na to da neki poslodavci tvrde kako je kriza blizu, izrazio je nadu da će kriza trajati čim kraće i da će toplije vrijeme uzrokovati opadanje epidemije. 

"Mi smo u drugačijem položaju nego druge zemlje. Talijansko gospodarstvo trpi enormne gubitke i upravo na ovaj način - sprečavanjem širenja bolesti - borimo se i za hrvatsko gospodarstvo", ocijenio je ministar. 

Potvrdio je da se razmišlja o nekoj vrsti fonda za pomoć, o čemu su u stalnoj komunikaciji s ministrom financija Zdravkom Marićem, te da imaju niz mjera koje su spremne za aktivaciju ovisno o daljnjem razvoju epidemiološke situacije. 

Beroš je razgovarao i s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak, koja je najavila osiguravanje alternativnog načina praćenja školskog programa putem interaktivne internetske nastave, bude li potrebno.

Ponovio je da ljudi moraju biti oprezni, ali generalne zabrane organiziranja raznih događaja nema.

10:05 Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je na Fakultetu elektronike i računarstva najavila alternativne načine obrazovanja u slučaju da se situacija s koronavirusom pogorša.

Ako se situacija s koronavirusom pogorša, ići će se u online nastavu i u školama i na fakultetima, rekla je ministrica Divjak, prenosi N1.

9:45 Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da zasad nema novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. 

Još uvijek je 10 oboljelih. 

Posljednji zaraženi je vozač kamiona iz Varaždina koji je bio u Italiji. Beroš je rekao da ima još sumnji na zarazu, testirana su 272 uzorka, a za 10-ak se još čekaju nalazi. Za sada je 3,98% pozitivnih uzoraka od ukupnog broja testiranih, rekao je ministar.

Beroš je najavio i da će danas proglasiti opasnost od epidemije širenja koronavirusom, ali da je to samo administrativna mjera te da se ne odnosi na zatvaranje škola, javlja HRT.

"Imamo još niz mjera u pripremi, koje nećemo aktivirati, međutim, one su spremne ovisno o daljnjem razvoju situacije, rekao je Beroš, dodavši da će se te mjere aktivirati u trenutku kad i ako epidemiološka situacija u Hrvatskoj bude to zahtijevala", kazao je Beroš.

9:30 Objavljeni su novi detalji o zaraženima u BiH. Radi se o ocu i sinu. Opširnije...

9:08 Slovenska vlada u odlasku danas će na redovitoj sjednici raspravljati o potrebnim mjerama pošto je kasno u srijedu navečer potvrđen prvi slučaj oboljelog od novog koronavirusa.

Riječ je o pacijentu koji se prije nekoliko dana u Sloveniju vratio iz Maroka i to preko jedne zračne luke u Italiji, dok način prijevoza u Sloveniji za sada nije poznat.

Prema prvim pretpostavkama slovenskih infektologa iznesenih kasno sinoć na konferenciji za novinare, taj pacijent nije inficiran u Sloveniji nego vjerojatno u Maroku, no to se još treba  definitivno utvrditi, objavio je u jutarnjim vijestima Slovenski radio.

9:07 Gotovo tristo milijuna učenika u svijetu ne ide na nastavu, a Italija je posljednja u nizu zemalja koje zatvaraju škole ne bi li zaustavile širenje virusa Covid-19 koji sije paniku diljem planeta i prijeti svjetskom gospodarstvu, piše u četvrtak agencija AFP.

Italija, prvo žarište u Europi, koja je u srijedu prešla prag od sto umrlih (107 umrlih od 3089 oboljelih), uvela je nesvakidašnje mjere i u četvrtak zatvorila sve škole i sveučilišta do 15. ožujka.

U Južnoj Koreji, drugom najvećem žarištu zaraze nakon Kine sa 145 novih slučajeva u četvrtak čime je ukupno 5766 zaraženih od kojih je 35 umrlo, škole i jaslice bit će zatvorene još tri tjedna. 

I u Iranu, gdje su vlasti izvijestile o još 15 umrlih (ukupno 92 umrla od 2922 zaražena), škole se zatvaraju, kulturna i sportska događanja se otkazuju, a radno vrijeme je skraćeno u državnoj upravi.

Trinaest zemalja je zbog epidemije moralo zatvoriti sve škole, što je pogodilo 290 milijuna učenika u svijetu, navodi UNESCO koji govori o "brojevima kakvi dosad nisu viđeni".

9:04 Na Islandu je zaraženo još šest ljudi, što znači da je u zemlji broj zaraženih porastao na ukupno 25.

9:01 Poljska je potvrdila prvi slučaj zaraze. Radi se o muškarcu koji je doputovao iz Njemačke. U Poljskoj je na koronavirus testirano ukupno 584 ljudi.

8:23 U Bosni i Hercegovini, točnije na području Republike Srpske, potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom, potvrdilo je Ministarstvo zdravstva Republike Srpske, javlja Klix.ba.

U Rеpublici Srpskој su trenutno pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm 144 оsоbe, kоје su dоputоvаlе iz pоdručја zаhvаćеnih virusоm SARS-CoV-2, dok dо sаdа niје bilо priјаvljеnih оbоljеlih оd koronavirusa.

Na području Federacije BiH do sada nije registriran niti jedan slučaj bolesti izazvan novim koronavirusom. Opširnije...

07:57 Ukupno 29 slučajeva zaraze zabilježeno je u Indiji.

07:33 Japanska zapadna prefektura Shiga izvijestila je o svojoj prvoj koronavirusnoj infekciji, nakon što je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) potvrdio da će Olimpijada u Japanu početi prema rasporedu u srpnju.

Muškarac u 60-ima bio je pozitivan na virus, što je prvi potvrđeni slučaj zaraze u prefekturi Shiga, rekao je dužnosnik na brifingu za medije u četvrtak, prenosi Reuters.

Potvrđenih koronavirusnih infekcija u Japanu je preko tisuću od srijede, kada je otkriveno 36 novih slučajeva. To je najveći jednodnevni porast u Japanu gdje je u epidemiji, prema podacima ministarstva zdravstva, umrlo 12 osoba.

Brzo širenje epidemije postavilo je pitanja može li Tokio biti domaćin Olimpijskih igara koje bi trebale početi 24. srpnja.

07:15 U kontinentalnoj Kini u srijedu je bilo 160 novih potvrđenih slučajeva, priopćila je Nacionalna zdravstvena komisija, pa je ukupan broj zaraženih narastao na 80.409.

U Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, broj novozaraženih popeo se na 131 sa 114 dan ranije. No, broj novih potvrđenih slučajeva u Hubeiju, izuzev Wuhana, ostao je jednoznamenkast sedam dana zaredom, a u srijedu su zabilježene tri nove infekcije.

Izvan Hubeija samo je pet novih potvrđenih slučajeva, a broj umrlih od izbijanja u kontinentalnoj Kini u srijedu je dosegao 3012, što je 31 više u odnosu na prethodni dan.

07: 05 Guverner Kalifornije Gavin Newsom u srijedu je proglasio izvanredno stanje zbog koronavirusa u državi koja sada ima 53 potvrđena slučaja.

Ranije u srijedu zdravstveni dužnosnici objavili su prvu smrt od koronavirusa u Kaliforniji, a riječ je o starijoj osobi.

To je bio prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Sjedinjenim Državama izvan države Washington gdje je umrlo 10 osoba.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više