U Ivanić-Gradu sjećanje na Rudolfa Perešina

U IVANIĆ GRADU je danas je održan Memorijal Rudolfa Perešina 2005., a svečanost je počela točno u podne, u nazočnosti Perešinove obitelji i predstavnika vlasti, preletom zrakoplova i spuštanjem padobranaca Državne reprezentacije Hrvatskoga zrakoplovnog saveza koji su donijeli državnu, županijsku i gradsku zastavu.

Rudolf Perešin, legendarni hrvatski pilot, čuven po preletu MIG-om 21 JNA iz Bihaća u Klagenfurt u odlučujućim danima Domovinskog rata, poginuo je u vojno-redarstvenoj akciji Bljesku prije 10 godina u oslobađanju zaposjednutih dijelova Republike Hrvatske.

Predsjednik Udruge "Susreti za Rudija Perešina" Vlado Korbar podsjetio je kako je Perešin preletom iz Bihaća u Klagenfurt "otvorio oči svjetskoj javnosti za ono što se zbiva s hrvatskim narodom u Jugoslaviji" kad je pred novinarima i kamerama svjetskih TV postaja izjavio: "Ja sam Hrvat. Ne mogu i ne želim pucati po svom narodu."

Rudolf Perešin je u Ivanić-Grad doselio s dvije godine i u njemu se školovao i odrastao.

Na svečanosti u Ivanić-Gradu otkriveno je spomen-poprsje Rudolfa Perešina, rad akademskog kipara Mladena Mikulina. Postavljeno je na zelenoj površini, na uglu Omladinske ulice i Ulice kralja Tomislava, koja je dobila ime Park Rudolfa Perešina. Ivanić-Grad je tako treći grad u Hrvatskoj u kojem je postavljeno Perešinovo poprsje, nakon rodne mu Gornje Stubice i Zemunika kraj Zadra.

Prigodan govor održali su i zapovjednik HRZ-a i izaslanik predsjednika Republike, general Viktor Koprivnjak, izlaslanik Vlade i pomoćnik ministra obrane Željko Goršić, gradonačelnik Ivanić-Grada Boris Kovačić, zagrebački župan Stjepan Kožić, a bio je i izalasanik ministrice branitelja Tomo Bogović.

Današnja svečanost u Ivanić-Gradu, ujedno i središnja svečanost u Zagrebačkoj županiji u povodu 10. obljetnice Bljeska, završila je programom HRZ-a uz prelet bojnog zrakoplova MIG-a 21.

Jutros su u crkvi sv. Pavla služena misa i položeni su vijenci ispod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, a uručene su i županijske nagrade tehničke kulture "Rudolf Perešin" za godinu 2004.

Memorijal Rudolfa Perešina organizirali su ivanićgradsko Gradsko poglavarstvo, Zagrebačka županija, udruge proistekle iz Domovinskog rata i Udruga "Susreti za Rudija Perešina", a završava sutra navečer misom u crkvi Vojnog ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru.

Pročitajte više