U Jadranu se pojavile nove vrste riba

Foto: Shutterstock

TIJEKOM 2022. i 2023. godine zabilježena je pojava nekih novih vrsta riba u Jadranskom i Sredozemnom moru.

Jedna od njih je tzv. riba vjeverica. Portal Gorgonija.com piše da može narasti do 61 cm dužine i ima dvije duge bodlje na glavi. Može se naći na dubinama do 180 metara. Ova riba rasprostranjena je na području Zapadnog Atlantika, u morima od SAD-a i Bermuda do Brazila, uključujući Meksički zaljev, te duž obala Indije i Kariba. Primjerak ove vrste prvi put je u Jadranu ulovljen i snimljen u kolovozu 2022. u blizini Trsta. 

Druga vrsta koja je prvi put viđena u Jadranu je tzv. riba gonič iglica koja može narasti do 150 cm, a maksimalna zabilježena masa ove vrste je bila 6.4 kilograma. Glavne karakteristike vrste su odsutnost okomitih pruga na tijelu, prisutnost crne mrlje na repnom dršku ispred repne peraje, istaknuti donji režanj repne peraje, zubi slične veličine i lijeva gonada kraća od desne.

Može se naći širom svijeta, a u Jadranskom moru je primjerak ove vrste ribe prvi put ulovljen 16. lipnja 2022. godine. Riječ je o odraslom mužjaku dužine 887 mm i težine 793 g, koji je ulovljen na dubini od 10 metara na pješčanom dnu kod Grada u Tršćanskom zaljevu.
 

Pročitajte više