U Japan stigli članovi UN-ove atomske agencije, djeci će se testirati štitnjače

STRUČNJACI iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigli su u Fukushimu kako bi promatrali masovnu dekontaminaciju koja se u Japanu provodi nakon što je u ožujku tu zemlju pogodila najveća nuklearna katastrofa nakon Černobila, piše agencija AP.

Lokalni liječnici započeli su i dugoročnu studiju o abnormalnostima štitnjače u djece, a to je problem koji prati izloženost radijaciji. Vlasti se nadaju kako će biti ispitano oko 360 tisuća osoba koji su u vrijeme najveće japanske nuklearne krize bile mlađe od 18 godina. Također, njihovo će se zdravstveno stanje pratiti i u narednim godinama.

12 članova IAEA-e posjetit će farme, škole i vladine urede u prefekturi Fukushima na sjeveroistoku Japana i promatrat će proces čišćenja radijacije. Ovo je druga velika misija UN-ove atomske agencije od kad je u Japanu počela nuklearna kriza.

Danas testirano više od sto djece

U razornom potresu koji je pogodio Japan i oštetio nuklearku i u tsunamiju koji je uslijedio živote je izgubilo oko 20 tisuća ljudi. Nuklearka je sada relativno sigurna, no na desetke tisuća ljudi ne može se ili ne želi vratiti u svoje domove u okolici nuklearke koja je zagađena radijacijom.


Zasad zbog izloženosti i trovanja radijacijom nitko nije preminuo, no i dalje postoji velika zabrinutost oko toga kako će kontaminacija djelovati na zdravlje japanske djece.

Testiranje djece i njihovih štitnjača provest će se kako bi se uklonila ta zabrinutost, te kako bi se stvorila baza podataka koja bi mogla pomoći ako se ikada ponovi slična katastrofa.

Danas je testirano više od stotinu djece, čiji je organizam osjetljiviji na zračenje od odraslih ljudi, a rezultati nisu javno objavljeni. Ako se otkriju abnormalnosti djeca će se testirati svake dvije godine do 20-e godine njihova života i bit će im pružena odgovarajuća zdravstvena skrb.

Pročitajte više