U Japanu održan referendum o preseljenju američke vojne baze

STANOVNICI suptropske pokrajine Okinawa u Japanu glasali su u nedjelju protiv preseljenja američke vojne baze, govore izlazne ankete referenduma koji nije pravno obvezujuć, ali odražava puls javnosti prema američkim vojnicima stacioniranima od Drugog svjetskog rata. 

Ne navodeći točne postotke, japanski mediji, a među njima televizija NHK i novinska agencija Kyodo, prenijeli su da su pobijedili protivnici preseljenja zračne baze Futenma.  

Odgovarali su na pitanje o preseljenju zračne baze Futenma iz gusto naseljenog područja na izoliranu lokaciju Henoko na obali, gdje bi gradnja zračne baze oštetila tamošnje koraljne grebene, prema mišljenju stručnjaka.

Rezultat nije pravno obvezujuć

U referendumu se navodi da je vlada pozvana "poštovati" rezultat ako izlaznost birača dosegne najmanje četvrtinu od ukupno 1,15 milijuna upisanih birača, otprilike 290.000 glasova. 

Postotak odziva birača nije naveden nakon zatvaranja birališta u 20 sati po mjesnom vremenu. 

Izjašnjavanje podržavaju i japanska i američka vlada, no ono nema pravno obvezujuće učinke.

Pitanje preseljenja zračne baze američkih marinaca seže u 1995. godinu kada je lokalno stanovništvo prosvjedovalo ogorčeno kolektivnim silovanjem 12-godišnje djevojčice koje su počinili američki vojnici.

Biračima je bio ponuđen odgovor "da" ili "ne" čime nije bilo zadovoljno nekoliko gradova te su zaprijetili bojkotom tražeći da se uvede i pitanje "ni jedno ni drugo", što je na kraju i učinjeno.

"Važno je da stanovnici Okinawe mogu izraziti svoju volju glasanjem", objasnio je Jun Shimabukuro, profesor na sveučilištu Ryukyu u Okinawi.

Stanovnici koji se protive preseljenju žele da se američka vojna baza posve iseli s Okinawe koja snosi nesrazmjeran dio troškova američke prisutnosti u Japanu.

Okinawa čini tek jedan posto ukupne površine Japana, ali na njoj je stacionirano više od polovice od ukupnog broja 47.000 američkih vojnika u Japanu.

Za Sjedinjene Države otočje Okinawa strateški je važno zbog blizine Tajvanu, odbjeglog kineskog otoka čiji povrat zahtijeva službeni Peking.

Pročitajte više