U Japanu rekordan broj samoubojstava školaraca

Foto: EPA

PREMA izvješću japanskog Ministarstva obrazovanja koje je objavljeno u srijedu, prošle je školske godine u toj zemlji zabilježen rekordan broj samoubojstava djece školske dobi.

U Japanu je tijekom školske godine 2020. evidentirano 415 samoubojstava među školarcima u dobi od 6 do 18 godina, što je najveći broj od početka evidencije 1974. godine.

"Porast samoubojstava iznimno je alarmantan"

Iza samoubojstava stoji niz čimbenika, uključujući obiteljske probleme, loše školske rezultate, odnose s drugom djecom i bolest, izvijestila je japanska javna televizija NHK te dodala kako za više od polovice samoubojstava prijavljenih prošle školske godine nije poznat razlog.

Broj samoubojstava djece školske dobi je bio 31% veći u odnosu na prethodnu školsku godinu, kada si je život oduzelo 317 školaraca, piše CNN.

"Porast samoubojstava iznimno je alarmantan", rekao je za NHK Eguchi Arichika iz japanskog Ministarstva obrazovanja.

Velik broj izostanaka

Prema izvješću, više od 190.000 učenika osnovnih i nižih razreda srednjih škola je prošle školske godine izostalo s nastave 30 ili više dana, što je oko 8% više nego prethodne godine.

"Rezultati pokazuju da je pandemija uzrokovala promjene u školskom i obiteljskom okruženju te imala utjecaj na ponašanje djece", rekao je Arichika.

Za sada nije poznato koliko su mjere ograničenja uvedene tijekom pandemije doprinijele većem izostanku iz škole. U Japanu su osnovne škole i niži razredi srednje škole bili zatvoreni  od ožujka do kraja svibnja 2020. Školska godina u Japanu počinje u travnju i završava u ožujku sljedeće godine.

Istraživanje je pokazalo da je oko 30.000 učenika izostalo iz škole 30 ili više dana zbog zabrinutosti oko moguće zaraze koronavirusom, izvijestio je NHK.

Pomoć suicidalnim osobama u Hrvatskoj

Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr)

Pročitajte više