U Japanu rekordan broj zaraženih, premijer oklijeva s uvođenjem novih mjera

Foto: Epa

U JAPANU je u zadnja 24 sata zabilježen rekordan broj infekcija koronavirusom. Premijer je zamolio građane da budu oprezni, ali za sada nije najavio ograničenja na putovanja ili uvođenje novih mjera.

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je o 2179 novih slučajeva covida-19, što je prvi put od početka pandemije da je u toj zemlji evidentirano više od 2000 novih slučajeva dnevno, piše AP.

Japan se do sada dobro držao

U usporedbi s mnogim drugim zemljama, Japan se do sada dobro držao pri borbi s koronavirusom. Ukupno je zabilježeno 122.966 infekcija i 1922 smrtna slučaja. No, posljednjih je dana zabilježen porast novih zaraza, s rekordnim brojevima kako na nacionalnoj razini, tako i u Tokiju, najvećem gradu u zemlji.

Stručnjaci smatraju kako je Japanu do sada išla u prilog široka uporaba maski za lice i drugih uobičajenih preventivnih mjera, kao i kulturna tradicije u kojoj nije toliko prisutno rukovanje i ljubljenje prilikom susreta.

No vrhunski japanski stručnjak, Shigeru Omi, rekao je na zasjedanju parlamenta u srijedu da se žarišta sada počinju javljati na različitim mjestima i da je teško odrediti prave preventivne mjere. Stoga je kazao kako bi trebalo smanjiti ekonomsku i socijalnu aktivnost.

"Vrijeme je da se opet malo primirimo", kazao je Omi.

"Ostanite kod kuće tijekom vikenda"

Predsjednik Japanske liječničke udruge Toshio Nakagawa pozvao je stanovnike Tokija da ostanu kod kuće tijekom vikenda.

Ministar za revitalizaciju gospodarstva Yasutoshi Nishimura rekao je jučer novinarima da uslužne djelatnosti revidiraju svoje sigurnosne smjernice kako bi se pojačale preventivne mjere u restoranima i barovima u kojima postoji veći rizik zaraze covidom-19.

Japanske vlasti oklijevaju s uvođenjem strožih mjera dok gospodarstvo ne stane na svoje noge. U travnju i svibnju Japan je proglasio izvanredno stanje, pri čemu su se privremeno zatvorile mnoge kompanije, a građani su zamoljeni da ostanu kod kuće. Nakon uvođenja tih mjera, broj infekcija se smanjio.

Pročitajte više