Među stotinama poginulih na brodu u Grčkoj bilo više od 300 Pakistanaca

Foto: EPA

VIŠE od 300 pakistanskih državljana poginulo je prošlog tjedna u potonuću ribarskog broda u blizini obale južne Grčke, najnovijoj tragediji koja je razotkrila izbjegličku krizu s kojom se suočava Europska unija dok deseci tisuća traže utočište od rata, progona i siromaštva.

Preživjeli putnici i grčki dužnosnici rekli su da su na brodu bile još stotine migranata, možda čak i 500 do 700. Vlasti još nisu potvrdile broj poginulih. Ovo je jedna od najvećih migrantskih tragedija u Grčkoj, nakon koje je proglašena trodnevna žalost.

Nitko na brodu nije nosio prsluk za spašavanje

Brod je potonuo oko 80 kilometara (50 milja) jugozapadno od Pylosa nakon što je obalna straža rekla da je odbio pomoć. Brod je u međunarodnim vodama kasno u utorak primijetio zrakoplov granične agencije EU Frontex. Nitko na brodu nije nosio prsluk za spašavanje.

Grčki javni servis ERT izvijestio je da su vlasti u nekoliko navrata stupile u kontakt s brodom putem satelitskog telefona i ponudile pomoć, ali im je više puta rečeno: "Ne želimo ništa više nego otići u Italiju."

Nekoliko sati kasnije, oko 1:40 u noći s utorka na srijedu, netko na brodu je navodno obavijestio grčku obalnu stražu da je motor broda pokvaren. Ubrzo nakon toga brod se prevrnuo, a trebalo mu je samo deset do petnaest minuta da potpuno potone, prenio je BBC.

Pročitajte više