U JUŽNOJ AFRICI ODRŽAN TJEDAN HRVATSKE KULTURE

U Južnoj Africi je od 14. do 22. travnja održan Tjedan hrvatske kulture, koji je organiziran od strane Centra za kulturu Novi Zagreb i Veleposlanstva RH u Pretoriji, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH. L

Kako je priopćeno, u glazbenom dijelu su nastupili Zagrebački gudački kvartet, pijanistica Ida Gamulin i sopranistica Lidija Horvat Dunjko, koji su održali četiri službena koncerta u Stellenboschu, Cape Townu, Johanesburgu i Pretoriji, te prigodni koncert za hrvatsku zajednicu u Johanesburgu. Posebno je bio dojmljiv koncert ZG kvarteta u Pretoriji, kojemu je prisustvovalo više predstavnika Ministarstva kulture JAR, te 20 veleposlanika ili šefova misija iz diplomatskog zbora u Pretoriji, uključujući veleposlanika EU Michaela Lakea.

Zagrebački gudački kvartet nastupao je u okviru obilježavanja 85. godina rada, te je po prvi put izvan Domovine izvedena skladba hrvatskog skladatelja Igora Kuljerića "Song", koju je glazbena kritika u JAR-u ocijenila "snažnom i inspirativnom". U medijskim odjecima nastupa hrvatskih umjetnika, posebno je hvaljeno i isticano muziciranje Ide Gamulin, koja je nastupila s Kvartetom u izvedbi pianokvarteta Gustava Mahlera.

Publika i kritičari također su vrlo dobro ocijenili nastupe sopranistice Lidije Horvat Dunjko, koja je hvaljena zbog jasnog glasa i izvanredne izvedbe duge i zahtjevne fraze iz moteta "Exsultate jubilate" W.A. Mozarta. Lidija Horvat Dunjko je iskoristila svoj drugi boravak u JAR za promociju nedavno izdanog CD-a Lamenti.

U Johanesburgu je postavljena izložba umjetničkih fotografija Ive Pervana "Zagreb", koja je na samom otvaranju privukla 200 posjetitelja. Autor Ivo Pervan po drugi se put predstavlja južnoafričkoj javnosti, nakon što je u 2003. godini u Pretoriji izložio svoju zbirku "Neviđena Hrvatska".

Pjesnik Drago Štambuk predstavio je svoju poeziju na Sveučilištu Pretorija predavačima i studentima, te prisutnim članovima diplomatskog zbora u Pretoriji. Posebnu pozornost na prisutne je skrenuo pjesmom "Farewell to India", te izvedbom dijela recitala na hrvatskom jeziku. Izabrane pjesme Drage Štambuka prevedene su za ovu prigodu i recitirane na afrikanerskom i zulu jeziku od strane odabranih studenata sa Sveučilišta.

Zbirka pjesama Drage Štambuka "I šišmiši su ptice u bezpjevnoj zemlji" na izvornom, hrvatskom jeziku, pohranjena je kao prva ovakve vrste u knjižnicama Sveučilišta u Pretoriji i Ministarstva za kulturu JAR. Drago Štambuk je svoju zadnju zbirku pjesama predstavio i u krugu hrvatskih iseljenika u Cape Townu, te u u crkvi sv. Jeronima u Johanesburgu nakon nedjeljne mise.

Tijekom sedam dana u kino dvorani Cinema Nouveau u Johanesburgu prikazivan je hrvatski film "Oficir s Ružom" Dejana Šorka, koga je pogledalo 700 posjetitelja.

Na najuglednijem južnoafričkom sveučilištu Stellenbosch upriličen je sastanak s direktorom Konzervatorija profesorom Hansom Roosenschonom, direktorom Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta Robertom Kotzeom i predavačima na Konzervatoriju.

Razmotrena je mogućnost buduće suradnje, nakon čega je prof. Roosenschon predložio potpisivanje Sporazuma o suradnji muzičkih akademija. Izrazio je zanimanje da posjeti Zagreb u lipnju ove godine nakon njegovog predavanja na Sveučilištu Mozarteum u Salzburgu, s kojim južnoafričko sveučilište ima višegodišnju suradnju i potpisan isti Sporazum.

(Hina) xpp ysd

Pročitajte više