Mrtvačnice u Kaliforniji su pune, mrtve od korone će držati u kamionima-hladnjačama

Foto: EPA

AMERIČKA savezna država Kalifornija je danas distribuirala najmanje 166 kamiona-hladnjača za privremene mrtvačnice kako bi izašla na kraj s nedostatkom kapaciteta u preopterećenim bolnicama zbog velikog broja umrlih od covida-19.

Ta se američka savezna država pokušava oporaviti od pandemije koronavirusa, no samo prošli tjedan je od covida-19 umrlo 2500 ljudi, daleko najviše nego u bilo kojoj drugoj saveznoj državi te su mrtvačnice pune.

Rast broja zaraženih uočen je i prije Dana zahvalnosti nakon kojeg se širenje virusa zbog obiteljskih okupljanja samo dodatno ubrzalo, no sada se Kalifornija, nakon proslava Božića i Nove godine, sprema na novi dramatični porast broja zaraženih.

Morat će se modificirati

Veliki broj kamionskih prikolica s rashladnim uređajem i hladnjača morao se modificirati kako bi se u njima odložio što veći broj tijela. Kako ta vozila nisu predviđena da posluže kao mrtvačnice, u njima su nadograđene police kako bi im se kapacitet barem udvostručio.

Mark Ghilarducci, direktor službe za izvanredna stanja, poručio je da "plan upravljanja masovnom smrtnošću" među ostalim podrazumijeva i da će se s tijelima postupati s "poštovanjem i dostojanstveno".

Mrtvačnice odbijaju ožalošćene, iscrpili su kapacitete

Pripadnici Nacionalne garde ovaj su tjedan kao ispomoć poslani u Ured mrtvozornika u Los Angelesu gdje od virusa svakih 15 minuta umre jedna osoba.

Mrtvačnice i tvrtke za posmrtnu pripomoć odbijaju ožalošćene obitelji jer su iscrpili kapacitete za prihvat umrlih, izvijestio je Los Angeles Times.

Bolnice u Los Angelesu su toliko preopterećene da je Hitnoj pomoći rečeno da ne prevozi pacijente čije su šanse preživljavanja izrazito male.

Veći dio Kalifornije, uključujući i Los Angeles, je u lockdownu i ljudima je naređeno da ne napuštaju svoje domove.

Pročitajte više