U prikolici kamiona u Teksasu nađeno 46 mrtvih migranata

NAJMANJE 46 mrtvih migranata pronađeno je u prikolici tegljača u San Antoniju u Teksasu, u jednom od dosad najsmrtonosnijih incidenata u krijumčarenju ljudi duž američko-meksičke granice, izvijestile su tamošnje vlasti.

Vatrogasna služba San Antonija priopćila je da je još 16 osoba pronađenih u prikolici prevezeno u bolnicu zbog toplinskog udara i iscrpljenosti, uključujući četvero maloljetnika. Oni su bili, navodi, BBC, vrući na dodir.

Troje uhićenih

Vlasti su navele i da su tri osobe u pritvoru nakon incidenta.

Kamion s migrantima pronađen je pokraj željezničke pruge u udaljenom području na južnoj periferiji grada.

Vanjska temperatura bila je gotovo 40 stupnjeva

Temperatura u San Antoniju, koji se nalazi oko 250 kilometara od meksičke granice, narasla je u ponedjeljak na visoka 39.4 Celzijeva stupnja uz visoku vlažnost zraka.

Meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard na Twitteru je gušenje migranata u kamionu nazvao "tragedijom u Teksasu", a krivnju za smrt svalio je na Bidenovu politiku rekavši da ona "pokazuje smrtonosne posljedice njegova odbijanja da provede zakon". 

Napisao je i da su predstavnici meksičkog konzulata na putu na mjesto događaja iako nacionalnosti žrtava još nisu potvrđene.

U srpnju 2017. 10 umrlih

Posljednjih mjeseci zabilježen je rekordan broj prijelaza migranata na američko-meksičkoj granici, što je izazvalo kritike na račun useljeničke politike američkog predsjednika Joea Bidena.

U srpnju 2017. desetero migranata je umrlo nakon što su prevezeni u traktorskoj prikolici koju je policija San Antonija otkrila na parkiralištu Wal-Marta. Vozač je iduće godine osuđen na doživotni zatvor zbog svoje uloge u operaciji krijumčarenja.

Pročitajte više

 

Pročitajte više