U kanadskoj pokrajini pokrenut program dekriminalizacije teških droga

Ilustracija: EPA

ZAPADNA kanadska pokrajina Britanska Kolumbija je, s ciljem borbe protiv krize predoziranja, započela trogodišnji pilot program nekažnjavanja pojedinaca ulovljenih s manjim količinama heroina, metha, ecstasyja i cracka. Britanska Kolumbija epicentar je kanadske krize krijumčarenja droge i predoziranja koja je od 2016. odnijela više od 32 tisuće života na razini cijele zemlje. Pokrajina je te godine proglasila izvanrednu zdravstvenu situaciju.

Problem se pogoršao s dolaskom pandemije koronavirusa koja je poremetila i opskrbne lance krijumčarenja droge, ali i usluga podrške, zbog čega su se ovisnici okrenuli toksičnijim supstancama i konzumaciji u samoći. Preliminarni podaci koje je pokrajina objavila pokazuju da se 2022. predoziralo 2272 ljudi, što je drugi najviši broj ikad zabilježen. Rekord je postavljen godinu ranije, kad je umrlo 34 ljudi više. 

Više zdravstveno nego pravosudno pitanje

Vlada premijera Justina Trudeaua u svibnju je objavila da će Britanskoj Kolumbiji dopustiti dekriminalizaciju. Ne procesuirajući one koji posjeduju manju količinu droge pokrajinska vlada nada se da će problem droge postati više zdravstveno nego pravosudno pitanje.

Cilj dekriminalizacije je smanjiti stigmu povezanu s upotrebom droge, zbog čega bi ljudima trebalo biti lakše pristupati policiji i drugim vlastima za pomoć. Druge kanadske provincije pomno prate pilot Britanske Kolumbije jer se također suočavaju s porastom smrtnih slučajeva od predoziranja drogom.

Pročitajte više