U Karlovačkoj županiji u devet škola organizirana nastava za manjine

Ilustracija: EPA

U KARLOVAČKOJ županiji obrazovanje na materinskom jeziku provodi se po modelu C za srpsku, bošnjačku i albansku nacionalnu manjinu u devet škola, što znači da je tim učenicima, uz redovitu nastavu na hrvatskom jeziku, dodatno organizirana dopunska nastava za grupu predmeta za manjine.

Priopćeno je to danas nakon sastanka zamjenika županice Dejana Mihajlovića s predstavnicima Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja te s ravnateljem Uprave za nacionalne manjine Nandorom Čapom i načelnikom Sektora za obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina Milanom Vukelićem.

"Na sastanku je zaključeno da je Karlovačka županija spremna saslušati prijedloge škola za poboljšanje i napredak u provođenju nastave po specifičnim potrebama za obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina i probleme na koje s tim u vezi upozoravaju provoditelji programa i osobe za nadzor", rekao je Dejan Mihajlović, zamjenik županice iz redova srpske nacionalne manjine.

Naime, u ime Agencije za odgoj i obrazovanje pomoćnica ravnateljice Đurđa Kulušić i viša savjetnica za srpsku nacionalnu manjinu Natalija Koprenica rekle su kako njihov nadzor pokazuje da je rad manjinskih nastavnika u većem dijelu dobar, ali su kod manjeg broja nastavnika uočene nepravilnosti prema stručnoj spremi ili nepoloženim ispitima pedagoške grupe predmeta ili pak u nedovoljnom poznavanju manjinskog jezika i pisma. Kod srpske nacionalne manjine, rekao je Mihajlović, uskoro slijedi i smjena generacija te je zaključeno da treba omogućiti obrazovanje novoga nastavnog kadra.

Obrazovanje na materinskom jeziku i pismu opće je priznato pravo pripadnika nacionalnih manjina

U ime Uprave za nacionalne manjine Nandor Čapo je istaknuo da se pravo na obrazovanje na materinskom jeziku i pismu ostvaruje na temelju Ustava, Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i Zakona o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina, sve u skladu s Državnim pedagoškim standardom. To je pravo, rekao je Čapo, u skladu s europskim standardima "za stvaranje ozračja empatije, prihvaćanja i razumijevanja prema manjinama u čitavom društvu kako bi se ostvarili interkulturalni principi u odgojno-obrazovnom procesu".

Odluku o upisu učenika na neki od obrazovnih modela na jeziku i pismu nacionalnih manjina donose roditelji prilikom upisa učenika u osnovnu ili srednju školu, a u Karlovačkoj se županiji nastava za manjine provodi po najnižem C modelu, i to u Karlovcu, u Osnovnoj školi "Braća Seljan" za albanski jezik i kulturu, u Cetingradu za bosanski jezik i kulturu, te za srpski jezik i kulturu na Turnju u Karlovcu, u Prvoj osnovnoj školi u Ogulinu i njezinoj područnoj školi u Ogulinskom Hreljinu te u Plaškom, Skakavcu, Krnjaku, Vojniću, Drežnici i Jasenku. Nastavu u jedinstvenom predmetu na jeziku i pismu manjine kojoj učenik pripada provodi jedan nastavnik za grupu predmeta: jezik i književnost, geografiju, povijest i glazbenu i likovnu umjetnost.

Pročitajte više