U Karlovcu poplavljene mnoge ceste, vodostaji blizu vrhunca

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

U KARLOVCU je visok vodostaj Kupe, Korane, Mrežnice i Dobre, ali veće probleme od sporadičnog izlijevanja rijeka rade bujice i zaobalne vode te su poplavljene mnoge ceste. Poplavljene su državna cesta D36 te mnoge županijske i gradske ceste, pa su iz Grada Karlovca pozvali na strogo poštovanje znakova regulacije prometa.

Prognoza Hrvatskih voda: Vodostaji su blizu vrhunca

Kako je Hini rekao voditelj ispostave Hrvatskih voda za mali sliv Kupe i srednju i donju Savu Zoran Pavlović, zbog visokog vodostaja Kupe za promet je zatvorena državna cesta D36 u mjestima Gradac, Koritinja i Šišljavić, ali i dalje u Zagrebačkoj županiji zbog poplavljenih nižih dijelova, kao i ceste na mnogim mjestima u Donjoj Kupčini, Jamnici i Bregani Pisarovinskoj.

Rekao je da su prema prognozama Hrvatskih voda vodostaji sada blizu vrhunca - prvo se očekuje minimalni pad, da bi Kupa ponovno malo rasla te bi sutra bila na 746 centimetara i tu bi trebala stagnirati. Očekuje se da će uzvodno, u višim dijelovima Gorskog kotara, kiša prelaziti u snijeg i manje će količine vode dotjecati Kupom na karlovačko područje i dalje prema Sisku, dodao je.

"U zadnjih 38 dana ovo nam je treća poplava, četvrta u posljednja četiri mjeseca i k tome najblaža od njih i, vjerujte, mi se znamo i možemo nositi s tim", naveo je Pavlović i time poslao građanima poruku da se ne brinu.

Šefica karlovačkog Stožera: Primarni problem su oborinske i zaobalne vode

Načelnica karlovačkog Stožera civilne zaštite Ivana Fočić rekla je oko 21 sat da je voda u mnogim dvorištima, ali da prema saznanjima vatrogasaca koji su na terenu nikome voda nije ušla u stambeni prostor. Mnoge se kuće brane vrećama s pijeskom i ispumpavanjem vode.

Fočić je naglasila da su sada primarni problem oborinske vode i zaobalne vode zbog velike količine kiše koja je pala i koja pada svuda i sve se to u kratkom vremenu slijeva s brda na nizinski prostor.

Zamolila je sve građane koji primijete da im dolazi voda da se ne ustručavaju nazvati Centar 112 i vatrogasce na 193 te na dežurni broj u Stožeru civilne zaštite 099 5284 728 jer se samo brzom intervencijom može kvalitetno pomoći. Naglasila je da je dio vatrogasaca na terenu, ali da je još jako puno raspoloživih kapaciteta u opremi i ljudstvu kako bi se svima pomoglo ako bude potrebno.

Zatvoreni su dijelovi nekih županijskih cesta

Pročelnik za komunalno gospodarstvo Daniel Greb rekao je da su zatvoreni još i dijelovi županijskih cesta u Cerovcu Vukmanićkom, Kobiliću, Karasima i Svetom Florijanu te da su ophodari Hrvatskih cesta svuda postavili ili rampe ili znakove za opasnost.

Tako je i na prometnicama u Ulici braće Gojak i Gornje Mekušje - Kamensko, na cesti Banija - Selce uz samu Kupu, kao i u Brođanima uz Kupu, nadalje na cesti Brođani - Brežani i cesti u Brežanima uz potok Utinja, koji se izlio. Nizvodno od Karlovca također je pod vodom mnogo pristupnih cesta u Pokupskoj dolini. Greb je pozvao sve sudionike u prometu da budu oprezni i strpljivi.

Pročitajte više