U Kaštelima pretukli mladića, snimka se širila društvenim mrežama. Danas su osuđeni

Screenshot: Facebook

NA SPLITSKOM Općinskom sudu danas je objavljena presuda 21-godišnjem B. K. i 19-godišnjem M. P. za poznati slučaj maltretiranja 21-godišnjeg L. J. u Kaštelima. Sve je snimljeno, a policija ih je pronašla i privela nakon što su mediji objavili snimku.

Kako javlja Dalmatinski portal, optužnica je podignuta za iznudu, no Državno odvjetništvo prekvalificiralo je optužbu u kazneno djelo protupravne naplate. B. K. je osuđen na godinu dana maloljetničkog zatvora, dok je M. P. dobio odgojnu mjeru upućivanja u odgojni zavod. Mjera minimalno traje šest mjeseci, a maksimalno tri godine. 

B. K.-u je u kaznu uračunato tri tjedna istražnog zatvora u kojem je završio nakon privođenja. Obojici okrivljenika produžena je mjera opreza zabrane približavanja i uspostavljanja kontakta sa žrtvom. 

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost.

Napali ga u dvorištu crkve, sve snimili

U kolovozu 2020. u dvorištu crkve htjeli su naplatiti 300, odnosno 200 kuna koje je L. J. pozajmio od njih. Tražili su da im vrati dvije tisuće kuna, udarali su ga šakama i nogama, a B. K. mu je rekao da će ga ugasiti pleskama ako ne donese novac za dva dana. 

Javnost je doznala za slučaj nakon što se društvenim mrežama počela širiti snimka napada. Na snimci se vidi kako mladića udaraju rukama, a u jednom trenutku jedan od prisutnih udara ga i nogom u glavu. Također, jedan od njih udario ga je koljenom u glavu.

"Kad će pare onda?" čuje se na početku snimke. Onda je uslijedio prvi udarac.

Onda se čuje avion u pozadini pa nije jasno što pričaju. Mladić se pokušava obraniti rukama, drži ih u obrambenom položaju.

"Spusti ruke", kaže mu jedan napadač, a onda ga udara koljenom u glavu.

Traže da im donese 2000 kuna

"Spusti ruke kad sa mnom pričaš. Ovdje stani", govori drugi, dugokosi mladić.

"Spusti ruke", viče.

Onda ga je nokautirao šakom u glavu.

Na kraju mu, dok je mladić na podu, daju dva dana da im donese 2000 kuna. Na snimci se također čuje da je subota.

"Dajte mi bar neki rok", moli mladić.

"Imaš dva dana. Ili ću te ja ovdje gasit pleskama", govori jedan od prisutnih. Na kraju ga je jedan od mladića još nekoliko puta udario. Tu se snimka prekida.

Kako bi namirio dug, L. J. je s ocem dogovorio da predaju skuter drugookrivljenom, što im je kasnije vraćeno. B. K. je tražio 500 kuna, a dobio 300 kuna. 

Pročitajte više